برای مشاهده کتابچه آموزشی آنوریسیم بر روی لینک زیر کلیک نمایید.

/uploads/43/2024/Apr/07/آنوریسم.pdf

 

برای مشاهده پمفلت آموزشی دیسک گردن بر روی لینک زیر کلیک نمایید.

/uploads/43/2024/Apr/07/دیسک گردن.pdf

 

 

برای مشاهده پمفلت آموزشی شکستگی های مهره های گردن بر روی لینک زیر کلیک نمایید.

/uploads/43/2023/Feb/21/شکستگی های مهره های گردن.pdf

 

برای مشاهده کتابچه آموزشیشکستگی مهرهای کمر بر روی لینک زیر کلیک نمایید.

/uploads/43/2024/Apr/09/مهره کمر.pdf

اصول مراقبت از پای بیماران دیابتی

بروز زخم های پای دیابتی با آسیب دیدگی بافت نرم پا ، تشکیل شقاق بین انگشتان پا یا روی پوست خشک پا یا تشکیل پینه آغاز می شود . شما بیمار عزیز با رعایت نکات زیر می توانید از بروز این زخم ها جلوگیری کنید : •روزانه پاهای خود را از نظر وجود بریدگی ، تاول ، نقاط قرمز رنگ و تورم مشاهده کنید . •در صورتیکه مشاهده کف پاها برایتان دشوار است با استفاده از یک آینه آن را بررسی کنید یا از یکی از اعضای خانواده کمک بگیرید. •پاهایتان را از نظر گرمی و سردی بررسی کنید. •روزانه پاهایتان را با آب ولرم بشویید. •پاهایتان را به دقت خشک کنید، مطمئن شوید که بین انگشتان پا را خشک کرده اید. •پاهای خود را خشک نگه دارید. •برای کنترل حرارت آب از پاها استفاده نکنید ، بلکه از دما سنج یا آرنج استفاده کنید . •پوست پاهایتان را نرم و لطیف نگه دارید. •یک لایه پوششی نازک از ماده نرم کننده روی پوست پا (بجز لای انگشتان ) بکشید. •روی پینه ها و میخچه ها را به ملایمت صاف کنید که برای این منظور از سنگ پا استفاده کنید . •هر هفته یا در صورت لزوم زودتر ناخن های پا را بگیرید . •ناخن های پا را به طور صاف و مستقیم بگیرید و سپس لبه های آن را با سوهان ناخن گرد کنید. •همواره جوراب و کفش به پایتان باشد و هرگز پابرهنه راه نروید . •کفش های راحتی بپوشید که کاملاً مناسب پاهایتان باشد و از آنها حفاظت کند. •هر بار قبل از پوشیدن کفش ها ، داخل آنها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که سطح داخلی آنها صاف است و چیزی داخل آنها قرار ندارد. •از راه رفتن با پاهای برهنه ، استفاده از پدهای حرارتی بر روی پاها ، پوشیدن کفش های جلو باز و بریدن پینه ها خودداری کنید . •کفش های جدیدی که تهیه می کنید بایستی به آهستگی شکسته و نرم شوند ( مثلاً در ابتدا 1 تا 2 ساعت پوشیده شوند و به تدریج مدت زمان پوشیدن آنها افزایش یابد ) تا از تشکیل تاول در پاهایتان اجتناب شود. •پاهای خود را در برابر سرما و گرما محافظت کنید . •در ساحل دریا یا روی سطح داغ خیابان با کفش راه بروید. •اگر هنگام شب پاهایتان احساس سرما می کند جوراب بپوشید. •هنگام نشستن پاهای خود را بالا نگه دارید. •روازنه 3 – 2 بار و هر بار به مدت 5 دقیقه مچ پا و انگشتان خود را به طرف بالا و پایین تکان دهید. •برای مدت طولانی پای خود را روی پای دیگر قرار ندهید. •سیگار نکشید . •با پزشک خود پاهایتان را کنترل کنید . •از پزشک خود بخواهید که پای شما را ( بدون پوشش ) معاینه کنید و از نظر مشکلات جدی ارزیابی نماید . به خاطر داشته باشید که بیمار دیابتی ممکن است درد مربوط به ضایعات پا را احساس نکند. •دستورات پزشک خود را درباره نحوه مراقبت از پا رعایت کنید . •در صورت بروز زخم ، بریدگی ، تاول یا ساییدگی روی پایتان که روند الیتام و بهبودی آن پس از یک روز آغاز نشود ، به پزشک خود اطلاع دهید . •مراقب دیابت خود باشید. جهت حفظ قندخون در محدوده قابل قبول با گروه بهداشتی خود همکاری کنید . •جهت مشکلات پا، خود درمانی نکنید و از داروهای بدون تجویز پزشک یا درمان های خانگی استفاده نکنید .

تغذیه در بیماران سکته مغزی

یکی از بیماری هایی که سبب مشکل تغذیه و بلعیدن می شود سکته مغزی است که اگر از روش های نامناسب استفاده شود ، امکان ورود غذا به راه تنفسی و خفگی بیمار وجود دارد .در هنگام تغذیه این بیماران باید به موارد زیر توجه نمود: - ابتدا شستن دسته ای خود و دست های بیمار و نیز کنترل نوع مواد غذایی که با دستور پزشک مطابقت داشته باشد . - سپس بیمار را در وضعیت نیمه نشسته قرار داده و زیر سر و پشت وی چند بالش قرار می دهیم . - درجه حرارت غذا را کنترل می کنیم تا زیاد داغ و یا زیاد سرد نباشد . ( بر روی پشت دست خودمان امتحان می کنیم ) . - غذا را در لقمه های کوچک با استفاده از چنگال و از طرفی که دهان بیمار فلج نیست داخل دهانش می گذاریم و او را به تند خوردن مجبور نمی کنیم ، همچنین برای نوشیدن مایعات از نی استفاده می کنیم . در شروع تغذیه بهتر است که از غذاهای مایع و نیمه جامد مانند سوپ و پوره و فرنی استفاده شود . - کم کم به بیمار آموزش می دهیم تا غذا را با دستی که ضعف ندارد و فلج نیست بردارد و داخل دهان خود قرار دهد و زمان کافی برای خوردن غذا در اختیارش قرار می دهیم . - از بشقاب های گود استفاده نمایند تا غذا از بشقاب بیرون نریزد و نیز از بشقاب های غیر لغزنده استفاده شود . - وقتی که بیمار سیر شد او را در وضعیت راحتی قرار داده و طرف فلج دهان را از نظر جمع شدن مواد غذایی بررسی نمائید . تغذیه در بیمارانی که دارای لوله بینی – معده (NGT) هستند : -در ابتدا بیمار را در وضعیت خوابیده به پهلو و سر با زاویه 30 درجه ( کمی بالاتر از بدن ) قرار می دهیم . -درجه حرارت محلول غذایی ( مایعات صاف شده ) را بررسی می کنیم که زیاد داغ یا سرد نباشد . - برای تغذیه از طریق لوله ، ابتدا باید از درست بودن لوله مطمئن شویم و این کار باید توسط افراد دوره دیده انجام شود . سپس لوله را مسدود کرده و پیستون سرنگ را به آن وصل می کنیم ، پیستون به عنوان قیف عمل می کند .و مایع را به آرامی داخل آن می ریزیم و پیستون را بالا می گیریم تا مایع کم کم وارد لوله شود . - وقتی محلول تغذیه تمام شد با مقدار مناسبی آب ، پیستون و طول مسیر لوله را شستشو می دهیم . - حتماً در نوع تغذیه از طریق لوله و مقدار موادغذایی در هر نوبت با پزشک مشورت نمائید . - بهتر است غذا در حجم کم ولی دفعات زیادتر به این بیماران داده می شود .مثلاً 150 سی سی ( حدود 3 سرنگ ، 50 سی سی ) در هر 3 ساعت تغذیه انجام شود . - چون این بیماران از راه دهان چیزی نمی خورند ، احتمال ابتلا به انواع زخم های دهانی در اینها وجود دارد. بنابراین توصیه می شود شستشوی دهان هر 3 ساعت توصیه می شود . (استفاده از محل شستشو با جوش شیرین و گلرهگزیدین یا انواع دهانشویه های تجاری دیگر طبق نظر پزشک در این خصوص می تواند مفید باشد)

آنچه بیماران باید در مورد صدمات سر بدانند

ضربه به سر: سرشایع ترین محل وارد آمدن صدمه بوده و ضربه به سر شایع ترین علت بستری در هنگام تصادفات،سقوط از ارتفاع و نزاع و خصوصاً در موتور سوران می باشد. باید بدانیم : صدمات سر به 3 دسته مهم تقسیم می شوند: 1- آسیب پوست سر 2- شکستگی جمجمه 3- صدمات نسج های مغز و خونریزی مغزی شاید به نظر برسد اگر ضربه به سر باعث کاهش هوشیاری نشود مهم نیست اما باید بدانیم که حتی ضربات ساده سر، می تواند فرد را مستعد بیماری های روحی و جسمی نماید. بعد از ضربه به سر ممکن است هوشیاری تحت تاثیر قرار گیرد که در هر صورت نیاز به چند ساعت تحت نظر بودن دارد. در مراقبت از بیماری ضربه به سررعایت اصول زیر می تواند کمک کننده باشد ؛ 1- داشتن استراحت لازم و کافی در منزل بر اساس دستور پزشک 2- در هنگام استراحت بهتر است زاویه سر و بدن با سطح افق 30 درجه باشد. 3- در چند روز اول از خوردن غذاهای سنگین پرهیز شود. 4- داروهای تجویزی به صورت منظم و سر ساعت میل شود. 5- از انجام ورزش های سنگین و فعالیت های سخت پرهیز شود. 6- از ایجاد دیبوست با استفاده از رژیم مناسب جلوگیری شود. 7- در صورت مصرف طولانی مدت دارو قبل از اتمام دارو جهت تهیه دارو و دریافت نسخه به پزشک مراجعه شود. 8- در صورت جراحی پانسمان طبق دستور پزشک تعویض شود و در زمان مناسب و توصیه شده جهت کشیدن بخیه اقدام شود . هشدار دهنده ترین علائم ضربه به سر: تهوع - استفراغ - گیجی کاهش هوشیاری - سردرد - تاری دید - اختلالات تعادل - اختلال در خواب - مشکلات حافظه ..... مدد جوی گرامی بعد از بروز هر یک از علائم بالا سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

آشنایی با تومورهای مغزی

نگاهی به تومورهای نخاع: تومورهای داخل نخاع را برحسب وضعیت تشریحی آن ها نسبت به طناب نخاعی دسته بندی می کنند .این تومورها عبارتند از :ضایعات داخل مدولا (در درون طناب نخاعی) –خارج مدولا –داخل سخت شامه ای ( در درون و یا در زیرسخت شامه نخاع)و خارج مدولا –خارج سخت شامه ای (خارج پرده ی سخت شامه ) تومورهایی که در درون نخاع ایجا د می شوند یا سبب وارد آمدن فشار به آن می گردند علایم و نشانه هایی را به وجود می آورند که دامنه ی آن از انواع دردهای موضعی یا تیرکشنده و ضعف و فقدان رفلکس در ناحیه بالای سطح تومور ،تا فقدان پیش رونده ی عملکردهای حرکتی و فلج متغیر است معمولا در دردهای سریع و ناگهانی در مناطقی ایجاد می گردند که به وسیله ریشه های نخاعی نشات گرفته از قطعه نخاعی واقع در محل تومور، عصب دهی می شود .علاوه بر آن در زیر سطح آسیب دیده نیز شاهده نقایص حسی رو به افزایش خواهیم بود . تشخیص: برای تشخیص از معاینات عصبی و بررسی های تشخیصی استفاده میشود.معاینات عصبی شامل بررسی درد ، فقدان رفلکسها، فقدان عملکردهای حسی و نیز حرکتی وجود ضعف و فلج می باشد. طول مدت درد بیشتر از یک ماه و نیز افزایش میزان ارتیوستیها هم می تواند از تشخیص های تومور نخاعی باشد .البته به کمک HIR-CT و عکس برداری به وسیله اشعه X هم می توان به تشخیص هایی دست یافت. تدابیر پزشکی: درمان تومورهای خاص داخل نخاعی بر مبنای نوع و محل تومور ، نشانه های بوجود آمده و وضعیت حسی بیمار ، صورت می پذیرد برای بیشتر تومورهای طناب نخاعی ،مداخله از راه جراحی ،اولین اقدام درمانی به شمار می رود سایر روش های درمانی شامل برداشتن بخشی از تومور – برطرف کردن فشار وارد بر نخاع –شیمی درمانی-رادیوتراپی بویژه برای تومورهای داخل مدولا و ضایعات متاستاتیک می باشد. کنترل عوارض احتمالی: ناحیه ی روی مثانه بیمار از نظر وجود ادراری لمس می شود.بی اختیاری نیز ممکن است وجود داشته باشد.بروز اختلال در عملکردهای ادراری معمولا ناشی از صدمات قابل ملاحظه در عملکرد طناب نخاعی است میزان جذب و دفع نیز باید همچنان ثبت شود. به علاوه سمع شکمی به منظور شنیدن صداهای روده ای ضروری است.لک شدن پانسمان ممکن است به علت نشس CSF از ناحیه جراحی شده باشد که می تواند منجر به بروز عفونت های شدید و یا واکنش های التهابی بافت اطراف گردد و در نتیجه درد شدیدی را در دوران پس ار جراحی پدید آورد. آموزش مراقبت از خود ( ویژه بیماران ): بیمار باید سلامت پوست خود را روزانه کنترل نماید. بیمارانی که دچار اختلالات حرکتی نظیر ضعف در انجام فعالیت های حرکتی با فلج می باشند در زمینه ی انجام امور روزانه ی زندگی باید از وسایل کمکی نظیر عصا ،واکر یا صندلی چرخدار استفاده نمایند . بیمار و خانواده او باید پیرامون تدابیر مربوط به کنترل درد ، کنترل روده و مثانه و نیز بررسی و شناخت علایم و نشانه هایی که باید فورا گزارش داده شوند، را قبل از ترخیص از پرستار بخش مربوطه بپرسند. اگر بیماری تحت عمل جراحی قرار گرفته است ،روزانه پانسمان محل عمل به روش استریل صورت گیرد . •اگر ضعف قسمت فوقانی و تحتانی دارد فیزیوتراپی شروع شود . •مصرف داروها طبق دستور پزشک . •مراجعه به پزشک معالج 2 هفته بعد . •اجتناب از بلند کردن وسایل سنگین و رانندگی و انجام کارهای سنگین .

قوانین بخش ICU

برای اینکه در روند درمان و مراقبت بیماران اختلال ایجاد نشود بیاییم ، قوانین بخش را باهم رعایت کنیم : پس از انتقال بیمارتان درICU، کمی صبر کنید تا کارهای اولیه بیمار انجام شود و سپس اطلاعاتی از سوابق بیماری قبل و حساسیت های دارویی و به خصوص غذایی و کلیه موادی که مصرف می نموده است از مواد مخدر و غیر مخدر و مشروبات و ... را به پرستار بخش اطلاع دهید .این اطلاعات، دربهبود روند بیماری بسیار با اهمیت است. در زمان بستری چند شماره تلفن جهت تماس در موارد خاص به پرستار یا منشی بخش بدهید .  یک نفر از بستگان درجه اول ( پدر ،مادر ،همسر ،فرزندان ) فقط اجازه دارند از وضعیت بیمار جویا شوند .سایر وابستگان گرچه عزیز و محترمند، ولی اجازه دهید زمانی را که باید برای درمان بیمارتان گذاشته شود، صرف جوابدهی به افراد مختلف نگردد .لطفا یک نفر کارهای بیمار را انجام دهد. همه باهم مراجعه نکنید. ممنون.  ملاقات همه روزه ، ساعت 3 تا 4 عصر و فقط از راهروی ملاقات امکان پذیر می باشد .  جهت جلوگیری از اختلال در روند مراقبت و درمان بیمارتان از مراجعه مکرر و بی مورد بپرهیزید.  توجه کنید کلا ًملاقات در ICU ممنوع است، بنابراین جهت حفظ حریم و آرامش بیمارتان و جهت جلوگیری از انتقال عفونت از درخواست ملاقات حضوری بر بالین بیمارتان خودداری نمایید. به ما اعتماد کنید... هدف ما ارائه بهترین مراقبتها برای بیمار شماست.  دارو و تجهیزات بیماران، توسط داروخانه بیمارستان تأمین می گردد و در صورت عدم تهیه توسط بیمارستان، به شما نسخه داده می شود. در نظر داشته باشید زمان دریافت نسخه فقط عصرها ساعت 2-4 است ... لطفا زود تر مراجعه نفرمایید. اگر نسخه ای نیاز دارد که فوری تهیه شود، با شما تماس می گیریم . توجه داشته باشید... همه بیماران نیاز به مدارکی دارند مانند: معرفی نامه بیمه، فتوکپی شناسنامه و کارت ملی و دفترچه بیمه.  اگر بیمار شما تصادفی است در اسرع وقت به واحد مددکاری مراجعه نمایید و مدارک لازم را تهیه نمایید تا در زمان ترخیص و تهیه وسایل جراحی به مشکل بر نخورید .  بیمارتان ممکن است تحت درمان چند پزشک باشد ولی پزشک رهبر، پزشک ICU است .  انتقال بیمار، فقط توسط پزشک ICU زمانی صادر می شود که توسط ایشان تشخیص داده شود که بیمارتان نیاز به مراقبت ویژه ندارد. در آن زمان بیمارتان به بخش منتقل می شود.  زمان انتقال و ترخیص و ... بیمار شما، توسط تلفن داده شده، به شما اطلاع داده می شود. ولی زمان اطلاع فقط تا ساعت یازده شب می باشد، بعد از این زمان اطلاع به صبح موکول می شود.  در صورتیکه تمایل دارید با پزشکICU ملاقات حضوری داشته باشید، فقط بستگان درجه اول با منشی بخش هماهنگ نمایند. ولی، اگر واقعا نیاز است ، تماس بگیرید اما به خاطر داشته باشید... زمانی را که پرسنل برای درمان بیمارتان دارند را با سؤالهای تکراری نگیرید. برای بیمار شما ،در صورتی که، پزشکان وضعیت بیمار را مساعد ببینند، تغذیه شروع می کنند. تغذیه بیمار، توسط کارشناس تغذیه بیمارستان، ارزیابی و تهیه می شود. بنابر این نیاز نیست که شما هیچ گونه مواد غذایی تهیه کنید. فقط حساسیت غذایی بیمار را گزارش دهید تا رعایت کنیم .  توجه هرگونه فیلم برداری و عکس برداری از بخش و حتی از بیمارتان ممنوع است . شماره تماس تلفنی بخش شماره بیمارستان 3222444 و داخلی ICU ---205

پمفلت - نگاهی به حاکمیت بالینی

پمفلت محور مدیریت و رهبری

پمفلت محور مدیریت و آموزش کارکنان

پمفلت محور مدیریت خطر و ایمنی بیمار

پمفلت محور تعامل با بیمار و جامعه

پمفلت RCA

پمفلت FMEA

پیشگیری از شکتگی لگن با استفاده از مواد غذایی

محققان دانشگاه ملی سنگاپور و وزارت بهداشت این کشور در سمینار پوکی استخوان آسیا اعلام نمودند که مصرف کاروتنوئیدها موجب کاهش خطر شکستگی استخوان لگن در مردان میانسال کم وزن می شود. مردان کم وزن (با شاخص توده بدن یا BMI کمتر از 20) بیشتر در معرض خطر شکستگی استخوان لگن قرار دارند. در این مطالعه پژوهشگران ارتباط بین کاروتنوئیدهای آنتی اکسیدان موجود در رژیم غذایی و خطر شکستگی لگن را در مقادیر مختلف BMI در 63257 مرد و زن 45 ساله بررسی کردند. در این گروه 1630 مورد شکستگی لگن در فاصله سال های 1993 تا 2010 مشاهده شد. نکته مهم این بود که این مطالعه نشان داد BMI پایین یک عامل خطر جدی برای شکستن استخوان لگن در میان مردان میانسال در مقایسه با زنان است. همچنین مشخص شد که با افزایش مصرف سبزیجات و کاروتنوئیدها به ویژه بتا کاروتن، خطر شکستگی لگن در مردان کاهش می یابد. این اثرحفاظتی در مردان لاغر بیشتر از سایر مردان بود. این ارتباط در زنان مورد مطالعه مشاهده نشد. کاروتنوئیدها که در میوه و سبزیجات (به ویژه در سبزیجات با رنگدانه زرد و نارنجی) یافت می شوند، در بدن به ویتامین A تبدیل می شوند. نتایج این مطالعه برای تدوین برنامه های پیشگیری از شکستگی استخوان لگن به ویژه در آسیا حایز اهمیت است.

کمک های اولیه در شکستگی استخوان ترقوه

استخوان ترقوه، ميان استخوان کتف و بالاي استخوان جناغ، «بستي» تشکيل مي‌دهد که به نگهداري اندام بالايي کمک مي‌کند. شکستگي استخوان ترقوه در اثر ضربه مستقيم نادر است. شکستگي معمولا در اثر يک نيروي غيرمستقيم حاصل از يک ضربه وارد بر شانه مانند سقوط روي بازوي کاملا باز شده، ايجاد مي‌شود. دو انتهاي استخوان ترقوه شکسته شده، ممکن است جابه‌جا شده و منجر به تورم و خون‌ريزي در بافت‌هاي اطراف و نيز انحراف شانه شوند. تشخيص: • درد و حساسيت در لمس که در اثر حرکت تشديد مي‌شوند. • تورم و تغيير شکل شانه • مصدوم تلاش مي‌کند که عضلات خود را شل کند و درد را تسکين دهد؛ او ممکن است دست خود را از ناحيه آرنج نگه دارد و سرش را به قسمت آسيب‌ديده خم کند. روش کار: 1) به مصدوم کمک کنيد تا بنشيند. دست آسيب‌ديده، را به‌طور مورب روي قفسه‌سينه قرار دهيد به طوري که نوک انگشتان، روي شانه مقابل قرار بگيرد. از مصدوم بخواهيد که آرنج خود را با دست ديگرش نگه دارد. 2) دست سمت آسيب‌ديده را با استفاده از يک آويز بالا نگه‌دارنده نگه داريد. 3) يک بالشتک نرم را به آرامي ميان دست و تنه مصدوم قرار دهيد تا وي احساس راحتي بيشتري داشته باشد. 4) با استفاده از يک باند تا شده پهن که به دور قفسه سينه و از روي آويز عبور داده و گره زده‌ايد، دست مصدوم را به قفسه سينه محکم کنيد. 5) شرايط انتقال مصدوم به بيمارستان را در يک وضعيت نشسته مهيا کنيد.

کمک های اولیه در شکستگی ها

كمكهاي اوليه چيست؟ اصولاً به يك سري كمكهايي كه بدون استفاده از وسيله توسط افراد که در محل سانحه هستند ، براي فردي كه دچار مصدوميت شده اجرا مي شود، اطلاق م گردد و اين كمكها در جهتي است كه نه تنها جان فرد را از مرگ نجات م دهد بلكه علاوه بر آن م تواند از مصونيت هاي بيشتر و از معلوليتها و ناتواني هاي جسمي ديگري كه ممكن است به واسطه ايجاد مصدوميت ايجاد شده باشد نيز جلوگيري كند. بنابراين افراد م باست با يك سري دانشها و مهارتهايي كه مربوط به كمكهاي اوليه است آشنا شوند و با يك سري بايدها و نبايدها آشنايي پيدا كنند و وظايف خودشان را بدانند. كمكهاي اوليه فقط انجام يكسري اقدامات نيست، بلكه اين مطلب كه هر فردي بداند چه وظايفي را نبايد انجام دهد، هم جزء اصول كمكهاي اوليه است. بنابراين در مواجهه با فردي كه دچار مصدوميت شده چند اصل را بايد مد نظر قرار داد. تقدم و تأخر اين اقدامات و اينكه فرد بداند كداميك از اين اقدامات را بايد در مرحله اول انجام دهد و كداميك را در اولويتهاي بعدي قرار دهد، که ان نکته بسيار مهم است. چهار اصل براي برخورد اوليه در كمكهاي اوليه مطرح است: كمكهاي اوليه مي تواند بصورت كمكهاي اوليه پايه باشد كه فرد بدون استفاده از امكانات خاصي آنها را پياده مي كند. مرحله بعدي كمكهاي اوليه پيشرفته است كه در مراكز درماني با استفاده از داروها و امكانات لازم ديگر كه در اختيار كادر پزشكي قرار دارد، انجام مي شود. اولين مسئله در برخورد با فردي كه دچار مصدوميت شده، دقت در تنفس اوست. يعني اگر با فردي برخورد كرديم كه از ارتفاع سقوط كرده و دچار شكستگي شده، ابتدا به سراغ شكستگي و بررسي شكستگي او نمي رويم بلكه توجه مي كنيم كه ببينيم آيا فرد داراي تنفس است و آيا تنفس به عنوان يك ارگان حياتي برقرار است ا خر؟ دومين قدم توجه به وضعيت قلب و عروق و سيستم گردش خون مصدوم است. اينكه آيا مصدوم داراي ضربان قلب هست يا خير؟ بعد از اينكه از سلامت دستگاه تنفس و گردش خون اطمينان حاصل شد بايد به سراغ كنترل خونريزي مصدوم برويم و از خونريزي جلوگيري كنيم و نهايتاً اينكه بعد از كنترل اين سه مرحله بايد به سراغ بررسي شك رفت. اكثر شكستگي ها بر اثر وارد آمدن يك ضربه شديد به استخوان بوجود مي آيد. در افراد مسن يك ضربه خفيف هم به خاطر شكنندگي استخوان مي تواند باعث شكستگي شود. نكته مهم در مورد فردي كه اقدام به امداد رساني مي كند اين است كه برخورد غلط با يك شكستگي مي تواند آسيب وارده را بيشتر كند. چه بسا اگر بي حركتي مناسب و انتقال فرد به صورت صحيح صورت نگيرد عضو شكسته مي تواند به بافتهاي مجاور هم آسيب برساند. اصولاً شكستگي مي تواند به چند صورت ايجاد شود: ممكن است شكستگي بر اثر يك ضربه مستقيم باشد. در خيلي از موارد افرادي كه تصادف مي كنند ممكن است اصابت مستقيم سپر ماشين به پاي فرد مصدوم منجر به ايجاد شكستگي در ناحيه پا شود كه اين اصولاً شكستگي ناشي از ضربه مستقيم است. در مواردي ممكن است استخوان به صورت غير مستقيم دچار شكستگي شود. اين زماني است كه فرد با دستهاي باز بيفتد يا روي شانه سقوط كند. در چنين حالتي استخوان ترقوه كه در بالاي قفسه سينه قرار دارد دچار شكستگي مي شود. خود شكستگي ها به انواع مختلف تقسيم بندي مي شوند كه تقسيم بندي از اين جهت دارا اهمت است كه اقداماتي كه براي شكستگي لازم است انجام دهيم، متفاوت است. شكستگي مي تواند از نوع بسته باشد، يعني شكستگي در يك عضو ايجاد شده ولي اين شكستگي با پوست در تماس نيست و جراحتي در سطح پوست ايجاد نكرده است. زماني مي گوييم شكستگي، شكستگي باز است که استخوان شكسته شده به سطح پوست راه پيدا كند يا در سطح پوست جراحتي ايجاد شود. بنابراين مشكلي كه ما در شكستگيهاي باز داريم اين است كه علاوه بر اينكه ممكن است خونريزي اتفاق بيفتد، به دليل مجاورت عضو شكسته شده با هوا، بسيار مستعد عوامل عفوني است و احتمال آلودگي عضو شكسته شده زياد است. بنابرايناقداماتي كه ما بايد انجام دهيم در جهت اين است كه علاوه بر اينكه جلوي خونريزي را مي گيريم، از آلودگي بيشتر عضو هم جلوگيري مي كنيم. آخرين نكته اينكه ممكن است شكستگي بصورت مركب باشد يعني علاوه بر شكستگي، اعصاب هم قطع شده باشد و يا عروقي كه در مجاورت عضو شكسته قرار دارند آسيب ديده باشند نشانه هاي شكستگي عبارتند از : ١- درد عضو شكسته شده ۲- تورم و يا تغيير شكل عضو ۳- عدم تحرك عضو نكته اساسي در امداد رساني براي شكستگيها اين است كه واقعاً بايد تلاش كنيم عضو شكسته را بي حركت نگه داريم. چرا كه حركت دادن باعث آسيب بيشتري به بافتهاي مجاور مي شود. بنابراين عدم تحرك، علاوه بر اينكه درد بيمار را كاهش مي دهد و از ايجاد شوك جلوگيري مي كند، مي تواند از صدمه رسيدن به بافتهاي مجاور هم جلوگيري كند. شكستگي قفسه سينه قفسه سينه جعبه ترد و شكننده اي است كه از ريه ها، قلب و عروق و قسمتهاي سينه ي انسان نگهداري مي كند. استخوانهاي دنده، قلاف قفسه سينه را تشكيل مي دهند. استخوان وسط كه دنده ها را بهم متصل كرده جناق سينه است.دنده ها جناق را به مهره هاي پشت متصل مي كنند. در بدن هر انسان ١۲ جفت دنده وجود دارد كه با باز و بسته شدن آنها در موقع تنفس، فضاي بازتر و يا بسته تر در اختيار ريه ها قرار مي گيرد. نشانه هاي شكستگي قفسه سينه 1- درد قفسه سينه در موقع تنفس ۲- سرفه هاي توأم با خلط در حوادث معمولاً دنده ها دچار شكستگي مي شوند و كمتر اتفاق مي افتد جناق سينه آسيب ببيند. نكته مهم: مجروح نبايد حركت اضافي داشته باشد. معمولاً در شكستگي قفسه سينه، استحكام و سفتي قفسه سينه از بين مي رود و حركات قفسه سينه در، دم و بازدم مختل مي شود.در خيلي از موارد احتمال دارد شكستگي با پوست در تماس باشد و يا در مواردي ممكن است شكستگي باعث صدمه زدن به بافت ریه و اغشايي كه در زير قفسه سينه قرار دارد، بشود. علائمي كه معمولاً در شكستگي قفسه سينه به چشم مي خورد اين است كه ممكن است فرد احساس تنگي نفس شديد داشته باشد، احساس خفگي كند و نفس كشيدن براي فرد مصدوم مشكل و دردناك باشد. وقتي كه به قفسه سينه مصدوم نگاه كنيم، مي بينيم كه حركات قفسه سينه كاملاً غير عادي است. اگر ريه هم به واسطه اين شكستگي آسيب ديده باشد، احتمال دارد كه فرد خون كف آلود بالا بياورد. اقداماتي كه لازم است انجام دهيم اين است كه آن قسمتي از قفسه سينه كه دچار شكستگي شده است را حمايت كنيم و حركاتش را محدودتر كنيم. به همين منظور، قسمت صدمه ديده را با دستمان حمايت مي كنيم. فرد را در حالت نيمه نشسته قرار مي دهيم و سعي مي كنيم به سمتي كه دچار شكستگي شده متمايلش كنيم. يك تكه بالشتك ضخيم و نرم را روي قسمت شكسته شده قرار داده و دست فرد مصدوم را روي قسمت شكسته شده مي آوريم وسعي مي كنيم با يك باند پهن، دست و قفسه سينه را بهم محكم كنيم. به اين شكل، ما قسمت شكسته شده را، هم با باند و هم به وسيله دست خودمان حمايت مي كنيم. معمولاً در چنين شرايطي فرد مي تواند تنفسش را داشته باشد و احتمال دارد مشكل تنفسي پيدا نكند. ما فرد را در چنين شرايطي با حمايت ناحيه آسيب ديده، به اولين مركز درماني منتقل مي كنيم. شكستگي استخوان لگن اصولاً استخوان لگن مي تواند در حوادث مختلف از جمله در تصادفات رانندگي وسقوط از ارتفاعات دچار شكستگي شود. شكستگي مي تواند به صورت يك طرفه و يا دو طرفه اتفاق بيفتد. نكته مهم در شكستگي لگن اين است كه احتمال دارد به دنبال شكستگي لگن اعضايي كه در داخل لگن و شكم قرار دارند از جمله مثانه و مجراي ادرار دچار آسيب شوند، بنابراين لازم است توجهات لازم را در شكستگي لگن داشته باشيم. هر گونه بي احتياطي باعث جراحت، شكستگي و يا مشكلات ديگري براي فرد مي شود. سالم ماندن چندان مشكل نيست، كافي است كه اول به حفظ امنيت و سلامت خود بينديشيم و پس از آن، انجام كار روزانه. انجام كار<-- حفظ امنيت <--سالم ماندن البته شكستگيهاي لگن بيشتر بين سالمندان شايع است. درد اين نوع شكستگي معمولاً در قسمت مياني و پهلو احساس مي شود. علائم شكستگي لگن معمولاً ناحيه شكستگي دارا درد و حساستد است و فرد علرغم اينكه سالم است ولي قادر نيست كه روي پا بايستد و فشار بياورد. اگر شكستگي شديد باشد هر نوع حركتي در ناحيه ران مي تواند ايجاد درد بكند. اگر مجراي ادراري آسيب ديده باشد ممكن است خروج ادرار همراه با خون باشد و اين يك علامت هشدار دهنده و مهم است و در مواردي هم ممكن است درد به حدي شديد باشد كه فرد دچار شوك بشود. چه اقداماتي را مي توانيم تا زماني كه فرد را به اولين مركز درماني برسانيم انجام دهيم؟ ۱- خواباندن مجروح روي سطح صاف ۲- ثابت كردن بدن ۳- گذاشتن پتو در زير پاها مهمترين كار اين است كه تلاش كنيم حركت را محدود و استخوان لگن را حمايت كنيم تا از ايجاد ضايعه ي بيشتر جلوگيري شود. بنابراين مصدوم را به پشت مي خوابانيم و پاهايش را كاملاً به صورت كشيده قرار مي دهيم و سعي مي كنيم فرد در يك وضعيت راحتي قرار بگيرد. براي اين كار يك پتوي تا شده را زير زانوهايش مي گذاريم و به دنبال آن مي توانيم از دو باند پهن استفاده كنيم. دو باند پهني كه در ناحيه لگن بسته مي شود و اين دو باند پهن را معمولاً به نوعي قرار مي دهيم كه گره ي آن در سمتي قرار بگيرد كه شكستگي نيست. اگر احياناً مصدوم احساس ادرار كردن داشت و قصد داشت كه ادرار كند، ما ممانعت مي كنيم. چرا كه ادرار كردن مي تواند صدمه به بافتها را بيشتر كند. ادرار مي تواند به بافتهاي اطراف راه پيدا كند و اقدامات بعدي ما را با دشواري روبرو كند. ما مي توانيم بالشتك هايي را زير زانوها و مچ پا قرار دهيم تا زماني كه مصدوم را حمل مي كنيم صدمه كمتري به ناحيه آسيب ديده وارد شود. شكستگي بازو اصولاً شكستگي بازو كه در ناحيه بازو اتفاق مي افتد، مي تواند بر اثر ضربه مستقيم و يا ضرباتي باشد كه در ناحيه آرنج و يا ساعد ايجاد شكستگي مي كند. معمولاًمفصل آرنج خصوصاً در كودكان دچار شكستگي مي شود و جزء مواردي است كه بسيار اهميت دارد. به اين جهت كه شكستگي هاي آرنج به دليل مجاورت با اعصاب و عروق مهم حياتي است و بايستي در شكستگيهاي آرنجي به آن توجه شود. معمولاً علائم موجود به اين شكل است كه فرد قادر نسيت عضو آسيب ديده را حركت دهد. ممكن است تغييري در عضو آسيب ديده مشاهده كنيم. براي مثال كبودي و يا تورم در عضو آسيب ديده مشاهده كنيم. اگر فرد بتواند آرنجش را حركت دهد و قادر به حمل آرنجش باشد اولين اقدامي كه انجام مي دهيم اين است كه با ملايمت دست آسيب ديده را به سينه تكيه مي دهيم و با بالشتكي كه بين آرنج و قفسه سينه قرار مي دهيم، با يك باند پهن دست را با قفسه سينه حمايت مي كنيم و به قفسه سينه فيكس مي كنيم. (ثابت نگه م دارم) در موردي كه شكستگي در ناحيه آرنج ايجاد شده و مصدوم نمي تواند آرنج خود را حمل كند بايد ابتدا مصدوم را بخوابانيم؛ دستش را كاملاً در مجاورش قرار دهيم و در چنين مواقعي سعي نكنيم آرنج فرد مصدوم را حمل كنيم زيرا صدمه وارده را قطعاً بيشتر مي كند. بنابراين وقتي دست را كاملاً در كنار بدن قرار داديم بايد با سه باند كه تهيه كرده ايم دست را به بدن فيكس كنيم. ما مي توانيم از خود مصدوم بخواهيم دست آسيب ديده را با دست سالمش حمايت كند ومي توانيم با سه باندي كه به ترتيب بين دست و لگن، بازو و سينه و آرنج و قفسه سينه بسته مي شود، دست را كاملاً به قفسه سينه محكم كنيم و از ايجاد حركت بيشتر جلوگيري كنيم. شكستگي ترقوه علامت شكسته شدن ترقوه، حركت نكردن دست فرد مجروح است. گاهي سر به سمت عضو شكسته شده خم مي شود و مصدوم اظهار درد مي نمايد، كه بهتر است فرد هر چه زودتر فوريتهاي پزشكي را خبر كند. معمولاً شكستگي هاي ترقوه مي تواند هم به صورت مستقيم و هم به صورت غير مستقيم اجاد شود. علائمي كه وجود دارد درد و حساسيت در ناحيه ي دچار شكستگي است. مصدوم معمولاً دستي كه طرف قسمت آسيب ديده است را نمي تواند حركت دهد. ممكن است که ما تغيير شكل در قسمت ترقوه اي كه دچار شكستگي شده است، ببينيم. بي حركت نگاه داشتن ترقوه صدمه ديده بسيار مهم است. كاري كه مي توانيم انجام دهيم اين است كه دستي كه در طرف شكستگي قرار دارد را به روي سينه قرار دهيم و بالشتگي بين دست و قفسه سينه قرار دهيم. معمولاً انگشتان بايد روي شانه سمت آسيب نديده و سالم قرار بگيرد. بعد مي توانيم از يك باند پهن استفاده كنيم و كاملاً دست را به قفسه سينه فيكس كنيم. شكستگي : از بين رفتن تداوم استخوان بر اثر عوامل مختلفي مانند ضربه ، انقباض ناگهاني عضله و يا يك بيماري خاص . انواع شكستگي : شكستگي باز : قطعات شكسته استخوان باعث پارگي پوست گشته و بخارج از بدن راه مي يابد . و معمولا باعث خونريزي نيز مي شود . شكستگي بسته : قطعات شكسته استخوان از پوست خارج نمي شود . علايم شكستگي : درد شديد در محل ، تورم همراه با كبودي در محل ، عدم توانايي در حركت دادن عضو شكسته ، تغيير شكل عضو آسيب ديده . عوارض شكستگي : عوارض عمومي ( شوك ) ، عوارض موضعي مانند عفونت و سياه شدن . كمك هاي اوليه در شكستگيها : كنترل مجاري تنفسي ، ضربان قلب و خونريزي . بررسي ناحيه شكسته شده مخصوصا در شكستكي هاي ستون فقرات ، سر ، جمجمه و لگن بسيار دقت شود تا كمترين حركت ممكن به شخص و عضو آسيب ديده داده شود ! با آنچه در دسترس است عضو را آتل بندي و بي حركت نماييد . در صورت امكان محل شكستگي را با كيسه آب سرد يا يخ سرد كنيد تا هم خونريزي قطع شود و هم درد و تورم كاهش يابد . از هرگونه دستكاري در دررفتگي ها و شكستگي ها جدا خودداري نماييد ! نبض فرد را پايين تر از محل ضايعه مرتب كنترل كنيد تا آتل شما جلوي گردش خون را نگرفته باشد ! مصدوم را با بهترين روش حمل به نزديكترين مركز درماني برسانيد .آتل : وسيله ای است که برای بی حرکت کردن عضو آسيب ديده بکار می رود و انواع و اشکال گوناگونی دارد . مانند آتل خشک - نرم - کششی و بادی . توجه : آتل بايد سالم و بدون زايده باشد . در آتل بندي از انتهاي عضو ( دور از قلب ) به طرف ابتداي آن بانداژ مي شود . قبل و بعد از آتل بندي نيز بايد نبض كنترل شود . در آتل هاي بادي فشار باد نيز بايد هر چند لحظه يكبار كنترل شود . در شكستگي ستون فقرات و شكستگي لگن حتما از آتلي استفاده شود كه سفت و سخت باشد ( مانند برانكارد فلزي - نردبان آلومينيومي - لنگه در و ... ) و از ابتدا تا انتهاي بدن را پوشش دهد و مصدوم بايد توسط چند امدادگر همزمان از زمين بلند شده و به آرامي به روي آتل مورد نظر گذاشته شود . پهلوها و قسمت هاي خالي و گود بدن ( زير كمر و گردن ) نيز بوسيله پارچه و يا لباس نرمي پر شود و مصدوم را با طناب يا بند به برانكارد سخت ( آتل ) بست ؛ به شكلي كه كوچكترين تكاني نخورد . در رفتگي : خارج شدن و تغيير مكان استخوان از محل طبيعي خود در محل مفصل را گويند . كمك هاي اوليه : با كيسه يخ محل را خنك كنيد و پس از آتل بندي مصدوم را به مركز درماني منتقل نماييد . رگ به رگ شدن يا پيچ خوردگي : كشش و يا احتمالا پارگي رباط هاي اطراف مفصل بطوريكه همراه با در رفتگي مفصل نباشد . كمك هاي اوليه : خنك كردن با كيسه يخ و انتقال مصدوم به مركز درماني بدون دستكاري عضو آسيب ديده . اين خلاصه آن چيزيست كه در مورد شكستگي هر كوهنورد بايد بداند ؛ همانطوريكه قبلا هم گفته شد بايد با رجوع به كلاس ها و يا منابع مختلف دانش خود را درباره كمك هاي اوليه و امداد و نجات افزايش دهيد تا بتوانيد براي همنوردانتان مثمر ثمر و مايه دلگرمي باشيد . از سوي ديگر اين علم شاخه اي از رشته پزشكي محسوب مي گردد و هر روزه با پيشرفت هاي اين رشته ، مباحث مربوط به امداد و نجات نيز تغيير مي كند . همچنين بسياري از كارهاي امدادي نياز به وسايل خاص پزشكي دارد كه تنها در آمبولانسهاي اورژانس پيدا مي شود و معمولا گروههاي كوهنوردي توان حمل اين وسايل را ندارند مگر در برنامه هاي بزرگ هيماليايي و آنهم در كمپ اصلي . بنابراين ما بيشتر به موارد كلي و ضروري كه با وسايل همراه كوهنورد امكان پذير باشد مي پردازيم تا بتوان فرد را به يك مركز درماني منتقل كرد و يا تا رسيدن گروه نجات ( هوايي يا زميني ) او را زنده نگهداشت . تذكر : خوب است كه در هر برنامه و در هر گروه يك نفر امدادگر كوهستان نيز حضور داشته باشد ، مخصوصا در برنامه هاي چندروزه يا زمستاني و يا برنامه هاي به دور از شهرها و آبادايها ؛ ولي بهتر آنست كه همه دوستان كوهنورد دوره هاي امدادي را كه نه هزينه زيادي دارد و نه زمان زيادي مي طلبد را در هلال احمر شهرستان خود بگذرانند ( كه اگر خود امدادگر دچار حادثه شد بتوان او را نجات داد ! ) و يا با تهيه كتب مفيدي كه در اين زمينه موجود است به اين مهارت دست يابند . منظور از امدادگر كوهستان نيز فردي است كه هم قدرت بدني كوهنوردي را داشته باشد و هم دانش و فنون كوهنوردي و امداد و نجات را . بطور كل حمل مجروح را تنها زماني بايد انجام داد كه ضروري باشد و ماندن فرد در آن مكان تا زمان رسيدن گروه امداد باعث بخطر افتادن جان وي شود . همچنين پس از انجام كمك هاي اوليه و كنترل علايم حياتي (‌ در يادداشت هاي بعدي اشاره خواهد شد ) است كه ميتوان اقدام به حمل مجروح كرد . روشهاي حمل مجروح نيز با توجه به وضع و حالت مصدوم ، وزن وي و مسافت مورد نظر و تعداد امدادگران متفاوت است . يك نكته اساسي اينست كه اگر از عوارض داخلي مصدوم مطمئن نيستيد ، بايد فكر كنيد كه او شكستگي ستون فقرات و يا گردن دارد ؛ بنابراين اين دو عضو را با آتل بيحركت كرده و با اين شرايط روش حمل را انتخاب كنيد . انواع حمل ها : يكنفره : آغوشي ، سينه خيز ، كششي ، عصائي دونفره : زنبه اي ، برانكار ، صندلي ، سه مچ ، چهار مچ سه نفره : آغوشي ، برانكار ، زيگزاگي گروهي : آغوشي ، برانكار ، پتو ، زيگزاگي اگر دوره امداد را گذارنده باشيد و يا كتاب كمك هاي اوليه را در اختيار داشته باشيد ، اسامي فوق برايتان آشناست ،در امداد سعي مي شود از وسايل موجود در گروه يا محيط استفاده گردد . بعنوان مثال با چند تكه لباس (‌ شلوار ، شلوارك و يا پيراهن ) پارچه ، پتو يا زيرانداز و دو عدد چوب يا باطوم مي توان مطابق شكل زير يك برانكار تهيه كرد . در يادداشت هاي قبل وسيله اي بنام طاقچه مصنوعي قابل حمل معرفي شده بود كه در برنامه هاي چند روزه سنگنوردي و ديواره هاي بلند استفاده مي گردد كه بسيار شبيه برانكار است و ميتواند به اين منظور نيز استفاده گردد . صحبت هاي فوق به اين معني نيست كه كوهنوردي بسيار خطرناك است و يا جان را بخطر مي اندازد ؛ بلكه تاييد اين حرف است كه پيشگيري بهتر و راحت تر از درمان است و همچنين هميشه بايد براي شرايطي كه ممكن است پيش آيد هرچند درصد آن بسيار پايين باشد، آماده باشيم . کمک هاي اوليه ورزشي در ضايعات عضلاني اسکلتي سيستم عضلاني اسکلتي يکي از دستگاههايي است که معمولاً هنگام انجام فعاليت هاي مختلف ورزشي بيش از ساير ارگانها در معرض آسيب هاي گوناگون مي باشد . هنگام بروز ضايعه در اين سيستم نخستين واکنش بدن بصورت التهاب تظاهر مي کند که درد ، تورم ، اسپاسم عضلاني ، خونريزي و محدوديت حرکتي ...برخي از نشانه هاي آن مي باشد . لذا هنگام وقوع چنين آسيب هايي انجام يکسري اقدامات اوليه درماني ضرورت ‍پيدا مي کند که معمولاً مربيان تيم هاي ورزشي و پزشکياران مسئول ارائه اين خدمات مي باشند . مهمترين کمک هاي اوليه در آسيب هاي ورزشي در PRICE خلاصه شده است که مشتمل است بر : * حفاظت : در شکستگي ها و دررفتگي ها حفاظت از طريق قرار دادن عضو صدمه ديده در آتل ( Splint ) اعمال مي شود . اما در مواردي که آسيب هاي رباط ها ( Ligaments ) ، تاندون ها ( Tendons ) و عضلات (Muscles ) وجود داشته است از تکنيکهاي بانداژ جهت حفاظت موضع استفاده مي شود . علاوه بر اين اقدامات حفاظتي ديگر شامل به حداقل رساندن شوک و يا شرايطي است که موجب آسيب بيشتر بافتي شود . به بيان بهتر مهترين هدف از حفاظت ، حمايت از مصدوم در پيشگيري از صدمات بيشتر مي باشد . * استراحت : ورزشکاري که دچار آسيب ديدگي مي شود را بايد بلافاصله از صحنه مسابقه و يا سالن تمرين خارج کرد تا تحت مراقبت هاي لازم قرار گيرد . استراحت ورزشکار مصدوم از يک استراحت مطلق تا يک استراحت موضعي و نسبي مي تواند متغير باشد . پس از معاينه چنانچه ورزشکار توانايي بازي کردن بدون درد را داشته باشد و اندام آسيب ديده عمل اصلي خود را حفظ نموده باشد اجازه بازي به ورزشکار داده مي شود . در موارد ذيل ورزشکار مصدوم نبايد ورزش را ادامه دهد : • هنگامي که ورزشکار تب دارد • هنگامي که ورزشکار سردرد دارد • هنگامي که ورزشکار حافظه اش کم شده يا دچار گيجي شده و يا احساس وزوز در گوش نمايد . • هنگامي که ورزشکار درد شديدي دارد . • هنگامي که ورزشکار دچار خونريزي شده است . * يخ درماني : امروزه بهترين و متداولترين روشي که براي آسيب هاي عضلاني اسکلتي به کار برده مي شود استفاده از يخ درماني ( Ice Therapy ) است . مهمترين اثرات درماني يخ ( سرما ) عبارتست از : الف ) کاهش درد ب ) کاهش تورم ج ) کاهش اسپاسم عضلات د ) کاهش خونريزي و هماتوم هـ )افزايش روند ترميم و بهبودي ( Recovery ) بافتهاي آسيب ديده در اغلب آسيب هاي ورزشي بلافاصله پس از وقوع طي ۲۴ تا ۷۲ ساعت اول آسيب مي توان از يخ براي کاهش درد ، تورم ، اسپاسم و خونريزي استفاده کرد . مدت بکارگيري يخ در موضع بين ۱۰ تا ۱۰ دقيقه مي باشد و بويژه در ورزشکاراني که تجربه سرمادرماني را دارند مفيد واقع مي شود . متداولترين تکنيک هاي سرمادرماني شامل : ماساژ يخ ، حوله سرد ، غوطه ورساختن عضو در آب سرد ، کيسه يخ و اسپري هاي سردکننده است . تکنيک هاي يخ درماني را هر نيم ساعت يکبار و براي مدت ۲۴ تا ۷۲ ساعت بعد از آسيب ، روي موضع بايد بکار برد موارد عدم استعمال يخ درماني : الف ) وحشت رواني از سرما يا يخ ب ) اختلالات قلبي ج ) ضايعات عروقي د) حساسيت به سرما هـ ) اختلال حس و ) افراد مسن ز ) کودکان و ساير افرادي که قادر به بيان ميزان سرماي بکار رفته نيستند . * اعمال فشار بر موضع آسيب ديده : پس از بروز آسيب هاي ورزشي ، موضع ضايعه ديده متورم مي شود . تورم خود عاملي است که روند بهبودي ضايعه را به تأخير مي اندازد . زيرا ايجاد تورم باعث اعمال فشار روي عروق تغذيه کننده موضع گشته آن ها را مسدود مي نمايد لذا بافتهاي آسيب ديده دچار کم خوني شديد مي شوند ، که در صورت تداوم تخريب سلولها را در پي دارد . بهترين درمانها جهت کاهش تورم يخ درماني همراه با اعمال فشار از طريق باند روي موضع آسيب ديده است . بانداژ علاوه بر کاهش تورم ، ناحيه مصدوم را از صدمات بيشتر حفظ کرده ضمن اينکه اجازه حرکات را در دامنه مناسب به ورزشکار ادامه مي دهد . براي اعمال فشار از طريق بانداژ پيشنهاد مي شود که بستن باند از چند سانتي متر پايين تر از موضع آسيب ديده شروع گردد و تا قسمتهاي فوقاني ناحيه مصدوم ادامه يابد . بانداژ بايد بصورت مارپيچ باشد بدين ترتيب که نيمه هر باند بايد نيمه باند قبلي را ب‍پوشاند . باند‍پيچي بايد با اعمال فشار مناسب انجام گيرد . به صورتي که در بخش هاي تحتاني باندها محکم تر بسته شده و در قسمت فوقاني از ميزان فشار وارده کاسته شود . پس از باندپيچي بايد بطور منظم رنگ پوست ، دما و حساسيت منطقه ضايعه کنترل شود . بعلاوه بايد مطمئن گشت که بانداژ روي اعصاب و شريانها فشار وارد نمي کند . بالا نگهداشتن عضو آسيب ديده : جهت کاهش تورم علاوه بر يخ و بانداژ فشاري بايد عضو مصدوم را طي ۲۴ تا ۷۲ ساعت نخست پس از ضايعه در سطحي بالاتر از قلب ( ۴۵ درجه بالاتر از سطح قلب ) قرار داد .

آیا می دانید شکستگی فک می‌تواند باعث ایجاد عفونت شود

چنانچه شكستگي فك به داخل فك راه پيدا ‌كند مي‌تواند منجر به ايجاد عفونت شود ولي در غير اين صورت اگر مخاط و لثه سالم بماند احتمال عفونت كمتر است. خانواده‌ها مي‌توانند از روي علائم ظاهري صورت متوجه ناهنجاري فك شوند و در كل بهترين زمان براي تشخيص زمان وارد آمدن هرگونه ضربه‌اي به فك است كه خانواده‌ها با مراجعه به پزشك متخصص فك و صورت مي‌توانند در زمينه درمان آن اقدام كنند. كودكاني كه در اثر افتادن از ارتفاع در فك دچار شكستگي مي‌شوند معمولا نمي‌توانند دهان خود را به درستي باز كرده و غذا بخورند و چنانچه‌ خانواده‌ها متوجه شكستگي نشوند و استخوان فك پايين كه متحرك بوده به استخوان جمجمه جوش بخورد رشد فك مختل شده و باعث ايجاد مشكلاتي در كودك مي‌شود. از سوی دیگر، ضربات وارده به فك باعث مختل شدن رشد فك شده و در نتيجه دندان‌ها نمي‌توانند سر جاي خود رشد كنند و در نتيجه با بيماري مواجه مي‌شويم كه هم فك كوچكي دارد و هم دندان‌ها به صورت نهفته باقي مي‌مانند و جايي براي رشد ندارند.

شکستگی داخل مفصل کالکانئوس

بررسی تاثیر استقرار طب اورژانس بر روی میزان بیماران تعیین تکلیف و ترخیص شده زیر6ساعت در بخش اورژانس بیمارستان پور سینا

بخشهای اورژانس یکی از پر خطرترین مناطق در مراقبت سلامت هستند.پزشکان طب اورژانس باید برای بیماران زیادی در یک مدت زمان محدود تصمیم گیری نمایند.طولانی شدن زمان انتظار و مدت زمان ویزیت شدن در بخش اورژانس، کیفیت مراقبت را کاهش و نتایج عکس را افزایش می دهد.هدف از این مطالعه توصیفی تاثیر پزشکان طب اورژانس بر روی تعیین تکلیف و ترخیص شدن زیر6ساعت بیماران در بخش اورژانس می باشد. مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی, مقایسه ای در بخش اورژانس،به ترتیب سه ماه قبل و سه ماه بعد از استقرار پزشکان طب اورژانس در مرکز آموزشی-درمانی پورسینا در طول مدت مهر1388تا اسفند1388انجام دادیم و وضعیت بیماران را تحت اندازه گیری متغیرتعیین تکلیف زیر6ساعت بررسی کردیم.اطلاعات مورد نظراز طریق HIS جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS 16و روش آماری chi-squar مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.سطح معنی داری p<0/05 در نظر گرفته شد. نتایج: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از کل بیماران پذیرش شده در بخش اورژانس( 5506 نفر)در سه ماه قبل از شروع به کار پزشکان طب اورژانس، 856نفر(5/15%)زیر6ساعت تعیین تکلیف و از بخش اورژانس ترخیص شدند.در حالیکه این میزان در سه ماه اول بعد از استقرار طب اورژانس از کل5271بیمار پذیرش شده در بخش اورژانس، به1621نفر(80/30%)ارتقاء یافته است.با استفاده از نتایج این مطالعه مشاهده شد که بین حضور پزشک طب اورژانس و درصد بیماران تعیین تکلیف و ترخیص شده در بخش اورژانس رابطه مستقیم معنی داری وجود دارد(p<0/0001)] odds ratio=2/4،([95%CI odd ratio=(2/1,2/6 Background: Emergency Department (ED) is one of high-risked areas in health care. Emergency medicine (EM) specialists should make decision for many patients in a limited time. Prolonged waiting times and length of visit in ED reduce the quality of care and increase adverse events. This study aimed at describing the impact of EM specialists on percent of patients disposed and discharged less than 6 hours in Emergency Department (ED). Material and methods: We conducted a comparative cross-sectional study on hospitalized patients three months before and after the implamantation of EM specialists in Poursina Teaching Hospital since September 2009 to March 2010. The status of patients were surveyed by assessing the variable of disposed and discharged in less than 6 hrs . Data were collected by hospital information system (HIS) and analyzed using SPSS 16 and chi-square statistical method. The significance level was considered P<0.05. Results: Results of this investigation showed that 856 patients (15.5%) of all hospitalized patients in ED (5506) in 3 months before the presence of EM specialist were disposed and discharged less than 6 hrs. However, this measure increased from 5271 inpatients to 1621 (30.8%) in first three months after presence of EM specialist in ED. Using results of this study, it was observed that there exists a direct significant association between presence of EM specialist and percent of patients disposed and discharged less than 6 hrs in ED. (p< 0.0001) (95% confidence interval (CI), odd ratio (OR) = 2.1, 2.6, OR=2.4).

مقایسه سطح سرمی منیزیوم و کلسیم یونیزه در افراد بالغ مبتلا به میگرن در سردرد بدون درد با افراد سالم

زمينه و هدف: امروزه بسياري از مطالعات نقشي براي منيزيوم و كلسيم در پاتوفيزيولوژي ميگرن قائل شده اند. ما سطوح سرمي منيزيوم و كلسيم در دوره بدون سردرد در افراد ميگرني و افراد سالم را در اين مطالعه بررسي كرديم روش بررسي: افراد مبتلا به ميگرن بر طبق معيار I.H.S وارد مطالعه شدند. سطح سرمي Mg Ca ، توسط روش جذب اتميك با اسپكروفتومتر اندازه گيري شدند و ميزان متوسط آنها با هم مقايسه و توسط روش test t آناليز شد . يافته ها : 40 بيمار مبتلا به ميگرن و 40 فرد سالم شامل 34 زن (85%) و 6 مرد (5/7 %) در هر گروه با متوسط سني 9/9 ± 34 و 1/9 ± 7/35 سال به ترتيب وارد مطالعه شدند. هيچگونه تفاوتي بين سطح Mg 2+ در افراد مبتلا به ميگرن با افراد سالم وجود نداشت . 27/0 ± 55/1 در برابر meq / lit 29/0 ± 55/1 اما سطح سرمي كلسيم در گروه سالم نسبت به افراد مبتلا به ميگرن پايين تر بود ( Meq / lit 82/0 ± 56/7 و 05.5 P< در برابر 1/18 ± 04/8 ) افراد ميگرني بدون اورا سطح سرمي مننيزيوم پايين تري ( 26/0 ± 56/1 در برابر 24/0 ± 76/1 ) و سطح سرمي كلسيم بالاتري ( meq / lit 23/1 ± 10/8 در برابر 56/0 ± 64/7 ) در مقايسه با افراد ميگرن با او را داشتند. ميگرني ها با بيش از 4 حمله در ماه نيز سطح سرمي منيزيوم پايين تر ( meq /lit 23/0 ± 48/1 در برابر 29/0 ± 58 / 1 ) و كلسيم پايين تري ) meq /lit 42/0 ± 95/7 در برابر 85/1 ± 09/8 ) نسبت به افراد با تعداد كمتر حملات سردرد در ماه داشتند . خانم هايي كه حملات آنها با پريود تشديد مي شد سطح سرمي مننيزيوم و كلسيم پايين تري در مقايسه با آنهايي كه حملات سردرد شان ارتباطي با پريود نداشت ، داشتند. meq /lit) 25/0 ± 46/1 در برابر25/0 ± 77/1 و 59/0 ± 77/7 در برابر77/2 ± 88/8 و 05/0 P < ) نتيجه گيري : در مطالعه ما حملات ميگرني با كاهش سطح سرمي منيزيوم و افزايش سطح سرمي كلسيم داشت كه نقش كاهش سطح منيزيوم در كاهش آستانه حملات ميگرن و احتمال دخالت كانالوپاتي كلسيم و بروز تظاهري ميگرن است و نيز مي تواند بيانگر اين مسئله باشد كه ميگرن با وبدون اورا ممكن است دو مكانيسم متفاوت داشته باشد . به هر حال به نظر ميرسد كه مطالعات ديگري با حجم نمونه بيشتر و نيز بررسي سطح منيزيوم داخل گلبولي منوسيت جهت ارزيابي نقش Ca ، Mg نياز باشد .

سندرم درد منطقه ای پیچیده (Complex Regional Pain syndrome)

این سندرم شامل گروهی از حالات دردناک است که در آن ایمپالس های (nociceptive impulses) در برابر درد به وسیله ی اعصاب سمپاتیک و به نحوی اغراقی و شدید منتقل می شوند، و نشانه های بالینی آن دردی تیر کشنده ، نیشتری در نتیجه ی لمس مختصروتقریباً بی خطر بروز می کند . در اغلب موارد این سندرم پس از نوعی تروما روی می دهد . شدت تروما و نوع آسیب با ایجاد سندرم (CRPS) ارتباط ندارد . نشانه های بالینی به هیچ یک از ضد درد های مرسوم پاسخ نمی دهند. اصطلاح CRPS در سال 1993 به وسیله ی انجمن بین المللی مطالعه ی درد (IASP) به منظور توصیف دقیق سندرم درد ایجاد شد . اصطلاح منطقه ای دال بر این واقعیت است که درد در یک منطقه از بدن متمرکز است ، ولی وضعیت دردناک می تواند به مناطق دیگری از بدن گسترش یابد. این سندرم به دو نوع تقسیم می شود ؛ به شرح ذیل : * نوع I یا دیستروفی رفلکسی سمپاتیک که در آن آسیب در پوست ، استخوان، مفاصل یا بافت آنها روی می دهد. * نوع II یا کوزالژی که در آن آسیب در اعصاب بزرگ وجود دارد. دستگاه اعصاب اتونوم (ANS) خود به دو دستگاه اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک تقسیم می شود . دستگاه سمپاتیک در CRPS دخالت دارد . نورون های سیستم اعصاب اتونوم بسته به طرز اتصال آنها به گانگلیون عصبی به دو دسته ی پیش گانگلیونی (Preganglionic) و پس گانگلیونی (Postganglionic) طبقه بندی می شوند . الیاف عصبی پیش گانگلیونی از دستگاه عصبی مرکزی می آیند و ایمپالس های عصبی را به گانگلیون می آورند، در حالی که رشته های عصبی پس گانگلیونی از گانگلیون سرچشمه می گیرند و سیگنال های عصبی را به ماهیچه های صاف و غدد توزیع می کنند . نوروترانسمیتر موجود در پایانه های پیش گانگلیونی سمپاتیک و پاراسمپاتیک استیل کولین است . استیل کولین در پایانه های پس گانگلیونی پاراسمپاتیک هم آزاد می شود.هر دو ترانسمیتر موجود در پایانه های پس گانگلیونی دستگاه پاراسمپاتیک به آدرنالین و نورآدرنالین است؛ به استثنای پایانه های غدد عرق ( دستگاه پس گاگنلیونی سمپاتیک که در آن استیل کولین آزاد می شود). بیماریزاییPathogenesis ) ) پاتوفیزیولوژی CRPS خوب شناخته نشده است . نظریه ی ایجاد CRPS بر پایه ی اختلال کارکرد دستگاه اعصاب سمپاتیک است . یک جزو آماسی محیطی هم دارای نقش می باشد . این بیماری به طور معمول با یک تروما آغاز می شود که اغلب شامل ابتلای دست ها یا پاها است . CRPSنمی تواند به عنوان عارضه ی اعمال جراحی حتی کوچک نیز مطرح باشد . ولی این سندرم می تواند پس از آسیب عصبی حاصل از تزریق درون ماهیچه یا تزریق های روزمره ی وریدی و به عنوان واکنش جانبی نامطلوب در برابر واکنش آلرژیک زیرپوستی هم بوجود آید. این سندرم (CRPS) با بیماری هایی مانند دیابت، نوروپاتی دیابتی، مولیتیل اسکلروزیس (MS) ،انفارکتوس میوکاردوارتشاح سرطانی در یک شبکه ی عصبی هم مرتبط می باشد. رشته های آوران عصبی می توانند نسبت به مواد شیمیایی آزاد شده از پایانه های سمپاتیک، حساس شده باشند که نتیجه اش فعالیت یک محرک به صورت غیر عادی است. ممکن است بین رشته های آوران اعصاب حسی سوماتیک و رشته های وابران (Efferent) رشته های سمپاتیک نوعی جفت شدن ( Coupling ) غیر عادی به وجود آمده باشد که منجر به ایمپالس های عصبی نابهنجار شود . این موقعیت های فیزیولوژیک غیر عادی موجب حساس شدن دستگاه عصبی مرکزی و منجر به سیگنال های شدت یافته ی درد به علت محرک های بی خطر می شود. سیمای بالینی( Clinical Features) نشانه های بالینی و نمود ( sing ) های ذیل علایم CRPS را تشکیل می دهند : درد: مشخصه آن درد سوزنده و به شکل سوزن زدن یا تیر کشیدن است. تغییرات حسی : شامل درد هنگام لمس ( Allodynia ) و هیپرآلژزی ( تشدید درد در موقع فروکردن سوزن ) ادم اختلال کارکرد دستگاه اتونوم : نابهنجاری های دمای پوست اختلافات حرکتی : دردناک بودن حرکات مفاصل تغییرات Pasudomotor؛ شامل تغییر در رنگ و ساختار پوست دستیروفی و آتروفی ، آتروفی پوست ، ماهیچه ها یا استخوان ؛ افتادن فولیکول های مو در سیر بیماری CRPS ، درد ، ادم و اختلال کارکرد دستگاه عصبی اتونوم از همان ابتدا چشمگیرو است ، در حالی اختلالات حرکتی، دستروفی و آتروفی در مرحله های بعدی بیماری اهمیت دارند . در بیماری CRPS در مرحله های اولیه معمولاً دستگاه سمپاتیک دست نخورده باقی می ماند ولی با گذشت زمان وابسته به سمپاتیک می شود . این ناخوشی با الگوی خاصی گسترش می یابد ، و ممکن است عمومیت یافته به تمامی اندام یا بدن گسترش یابد . مراحل مختلف CRPS ( Stages of CRPS) · مرحله ی اول StageI در این مرحله بیمار از دردی شدید شکایت داشته که معمولاً کیفیت سوزشی دارد و با کبود شدن و لکه های پوستی همراه است . ورم با آسیب وارده متناسب نیست ، و درد آن از هیچ الگوی توزیع در ماتومی پیروی نمی کند ؛ و از این رو به آن عنوان منطقه ای داده اند. اکثر بیماران مبتلا به نوعی اختلال کارکرد دستگاه عصبی اتونوم که به صورت هیپوترمی یاهیپرترمی ، تعریق شدید و تغییرات رشد ناخن و مو که در نتیجه ی اختلال سمپاتیک روی می دهد می باشند. · مرحله ی دوم StageII در این مرحله همه اجزای تشکیل دهنده ی مرحله ی اول مشاهده می شوند ، اما دستروفی پوسته ای شدن چشمگیرتر است . درد هم به صورت منطقه ای و هم به صورت پروکسیمال گسترش می یابد ، ادم آشکار تر می شود و تظاهرات حرکتی شدید می شوند. در اواخر مرحله ی دوم بیماری معمولاً انتهای بدن سردسیانوتیک و تیره رنگ است و با ادم قهوه ای رنگ چشمگیر همراه است . · مرحله ی سوم StageIII) ) در این مرحله درد باز هم بیشتر به سمت پروکسیمال اندام گسترش می یابد و ممکن است با الگوی آینه یmirror fashion)) به اندام طرف دیگر گسترش یابد یا در همان طرف رو به پایین گسترش یافته، تنه و پا را مبتلا کند و تمامی سطح بدن دردناک شود . جنبه های آتروفیک بیماری آشکار می شوند و پوسته پوسته شدن روی می دهد وبافت های نرم شروع به آتروفی می کنند. در این مرحله در جاهایی که رشد مو افزایش یافته بود، موهای بیمار ریزش می کنند، پوست ضخیمتر می شود و ناخن ها همچنان به سرعت رشد می کنند . درمان( Treatment) درمان دارویی CRPS عبارت است از : Pharmacolgical agents داروهای مسدود کننده ی آلفا ( آلفا بلاکر ) مانند پرازوسین ، فنوکسی بنزامین که می توانند موجب عصب زدایی سمپاتیک در محل پایانه های عصبی باشند . ضد افسردگی های سه حلقه ای : از این داروها به طور معمول آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین به کار برده می شود . داروهای ضد تشنج مانند گاباپنتین قدری درد را تخفیف می دهند. کلویندین : این دارو با تحریک عمل باز دارندگی مسیرهای پایین رونده ی بازدارنده ی درد – که وابسته به نوراپی نفرین اند عمل می کند. مسدود کننده های کانال کلسیم مانند وارپامیل و نیفدپین را هم می توان به کار گرفت . از آنتاگونیست های گیرنده NMDA مانند کتامین و متادون می توان استفاده کرد. از باکلوفن که در مسیرهای پایین رونده ی بازدارندگی درد نقشی دارد می توان استفاده کرد. اوپیوییدها مانند ترامادول به تنهایی یا مخلوط با پاراستامول را هم می توان برای مبارزه با درد به کار گرفت . درمان مداخله ای برای درد( Interventional Pain Management) v بلوک سمپاتیک بلوک سمپاتیک با داروهای نورولیتیک در صورتی که به طور زودرس انجام شود. در بسیاری از موارد نتیجه ی عالی می دهد. بلوک های تشخیصی عصب سمپاتیک شامل تزریق داروهای بیحسی موضعی در اطراف زنجیره ی سمپاتیک منطقه است و باید پیش از بلوک عصبی، نورولیتیک انجام گیرد. با بلوک عصبی به وسیله ی بیحسی موضعی تسکین فوری فراهم می شود ولی این تسکین طولانی مدت نیست . برای تسکین طولانی مدت یا دایمی می توان بلوک مکرر با دپواستروئیدها ( 7-5 مرتبه ) ، یا بلوک با داروهای نورولیتیک و یا بلوک عصبی با مولدهای رادیو فرکونسی استفاده کرد. بهترین نتیجه از نورولیز با رادیو فرکونسی به دست می آید. روش معمول برای بلوک عصبی سمپاتیک بسته به منطقه ی مبتلای بدن عبارت اند از : بلوک گانگلیون ستاره ای، بلوک سمپاتیک کمری، بلوک عصب هیپوگاستریک فوقانی، بلوک سمپاتیک قفسه ی صدری، بلوک گانگلیون Impar و غیره . v بلوک سمپاتیک منطقه ای از راه سیاهرگی ؛ INTRAVENOUS REGIONAL SYMATHIC BLOCKADE)) این عمل مشابه بلوک Bier است که با داروهایی مانند گوانتیدین ، برتیلیوم و مانند این ها انجام می گیرد . v تحریک طناب نخاعی (SPINAL CORD STIMULATON ) تحریک طناب نخاعی نقش بسیار مهمی در درمان CRPS بویژه در موارد مقاوم به درمان دارد . v دستگاه رساندن دارو به صورت اینتراتکال ؛ (INTRATEHCAL DRUG DELIVERY SYSTEM ) این روش را برای آن دسته از بیماران مبتلا به CRPS می توان به کار برد که جزوعمد ه ی بیماری آنها دیستونی است و درمان با محرک های عصبی ناموفق بوده، یا بیماری شان طولانی شده وچند اندام مبتلا دارند و یا اینکه نیاز به مراقبت تسکینی دارند. دکتر بهرام نادری نبی استادیار بیهوشی و فلوشیپ درد-دانشگاه علوم پزشکی گیلان

استرس شغلی؛ عوامل و راه کارها

استرس شغلی؛ عوامل و راه کارها مقدمه: کار انسان، محصول متغیرهای متعدد و متنوعی است. در برخی مواقع کار متأثر از متغیرهای انسانی همانند شخصیت، ادراک، نگرش‌ها، انگیزش، گروه، تفاوت‌های فردی، هوش، استعداد، حافظه، رغبت و غیره است و گاهی متأثر از متغیرهایی که ماهیت فیزیکی دارند. این متغیرها را شرایط محیط کار می‏گویند. بدیهی است که شرایط نامطلوب محیط کار، نه تنها بازده، بلکه رضایت یا نارضایتی افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. امروزه ثابت شده است که شرایط دیگر محیط کاری از جمله میزان روشنایی، تکنولوژی، سر و صدا، موسیقی، ساعات کار، استراحت، تعطیلی هفتگی، شرایط آب و هوایی، رنگ و طراحی و دکوراسیون محل کار، همه بر عملکرد فرد اثر دارند. با توجه به تحولات و دگرگونیهای عصر حاضر که به تناسب توسعه علوم و فنون در زندگی فردی و اجتماعی رخ می نماید، روحیات انسان نیز به گونه‌ای است که با بروز تغییرات، خواه‌ناخواه د‌ر او استرس ایجاد‌ می‌شود‌. عده ای از صاحبنظران رفتار سازمانی، استرس را بیماری شایع قرن نامگذاری کرده اند. شاید هم به راستی دوران ما عصر استرس و فشارهای عصبی است، دوره ای که در آن هر انسانی بیش از هر زمان دیگری در معرض عوامل موجد استرس قرار گرفته و همواره به عنوان تهد‌ید‌ی برای سلامت روانی و جسمانی او به شمار می‌رود‌. تاریخچه: در قرن پانزدهم میلادی، برای اولین بار واژة «استرس» به معنای فشار بدنی مورد استفاده قرار گرفت. در سال ۱۷۰۴ میلادی، کلمه فشار برای توصیف سختی، دشواری یا بدبختی بکار می رفت. از حدود سال ۱۸۰۰ میلادی یکی از کارخانه داران انگلیسی به نام «رابرت اون» برای اولین بار نیاز های نیروی انسانی در سازمان را مورد بررسی و تاکید قرار داد و از بهبود شرایط محیط کار سخن گفت. در اواخر قرن ۱۹ میلادی، معانی استرس یا فشار گسترش یافت و تنش بر روی اعضای بدن یا نیروی ذهنی را هم دربرگرفت. در سال ۱۹۱۰، سرویلیام اسلر در تحقیقاتی به این نتیجه رسید که بیماری آنژین قفسه صدری، که بویژه در بین اعضای یهودی یک محیط کاری بسیار شایع بوده، مربوط به روش تند و هیجان آمیز زندگی آنان بوده است. اولین بار، در دهه۱۹۳۰ میلادی، واژه استرس توسط هانس سلیه، روانشناس معروف اتریشی که از اروپای مرکزی به کانادا مهاجرت کرده بود، مطرح گردید. وی این واژه انگلیسی را از فیزیک به عاریت گرفت. سلیه آزمایشهایی را در مورد جانوران انجام داد و دریافت که هر آنچه شرایط و مقتضیات محیطی بر روی جانوران اعمال می کنند نظیر گرم و سرد شدن بیش از حد دما یا یک وضعیت خطرناک و تهدید کننده، عکس العمل آنها یکسان خواهد بود. وی این عکس العملها را نشانه های سازگاری عمومی نامید و معتقد بود که نشانه های مشابهی نیز در مورد انسانها وجود دارد. تعریف و اهمیت استرس: فشار عصبی که در اصطلاح علمی «استرس» نامیده می شود به وضعی گفته می شود که در آن بر عواطف و هیجانها و فرایندهای اندیشیدن و حالتهای بدنی انسان کشش و سنگینی وارد می آید. هنگامی که فشار عصبی بصورت مزمن و از اندازه بیرون باشد توانایی انسان در سازگاری با پیرامون، درخطر می افتد. «فشار عصبی» یک عبارت کلی است که همه گونه فشاری را که انسان در زندگی احساس می کند دربرمی گیرد. در دنیای کنونی استرس به عنوان یکی از آفات نیروی انسانی شناخته شده است. اثرات مخرب استرس بر زندگی فردی و اجتماعی کاملا مشهود بوده و کارکنان یکی از آسیب پذیرترین قشرها در برابر استرس هستند، همچنین استرس شغلی به عنوان یکی از موانع بهره وری در سازمانها مطرح است. به همین دلیل ارتقا بهداشت روانی محیط کار به عنوان یکی از مهمترین ابعاد توسعه و بهسازی منابع انسانی در سازمانها (به عنوان عاملی برای شناخت عوامل استرس زا و ارائه راه حلهای پیشگیرانه یا درمانگر) در چند دهه اخیر توجه محققان زیادی را به خود جلب کرده است . مراحل استرس: فشار روانی (استرس) تجربه ای است همگانی و عمومی که هرکس به کرات آن را در زندگی خود احساس کرده است، برخلاف تصور عمومی، فشار روانی همیشه شامل حوادث ناخوشاینــد نیست، بلکه در مفهوم «چالش» می تواند محصول موفقیتهایی خوشایند و مطلوبی نیز باشد که سازگاری مجددی را در فرد مطالبه می کند. به عبارت دیگر شاید نکته اصلی در موقعیتهای استرس زا نیاز به انطباق و سازگاری مجددی است که برای فرد ضرورت پیدا می کند که برای ایجاد این انطباق مجدد و کسب توازن، ما معمولا عکس العملهای معینی را از خود نشان می دهیم که از این عکس العملها به عنوان نشانه های انطباق (سازگاری) عمومی یاد می شود. بدین معنی که بلافاصله پس از مواجه یک فرد با عوامل استرس زا، نشانه های انطباق عمومی در طی سه مرحله به شرح زیر در فرد ظاهر می شود: الف) مرحله اعلام خطر : در این مرحله بدن با افزایش فشار خون، ترشح برخی هورمونها و کشیدگی عضلات آماده مقابله با موقعیت به وجود آمده می گردد. ب) مرحله مقاومت : در این مرحله ادامه و افزایش محرک های تنش زا به مقاومت بدن منجر می شود تا فرد بتواند در مقابله با عوامل استرس زا استقامت ورزد. البته در این مرحله برخی از هورمون های بدن نقش دفاعی مهمی دارند و هر فرد نیز تا حد معینی قدرت مقابله در برابر عوامل استرس زا را دارد. ج) مرحله فرسودگی : مرحله به مخاطره افتادن توانایی بدن برای پاسخ به محرک های شدید تنش زای پیاپی و جدید می باشد. به عبارتی دیگر اگر استرس تا حد زیادی به درازا بکشد توان فرد تحلیل رفته و موجب بروز بیماریهای روان تنی می شود. بطور مثال: شما اگر هر روز با یک رئیس پر توقع که همیشه در حال انتقاد است و هیچگاه لب به تشویق نمی گشاید، روبرو شوید، نهایتا از پای در خواهید آمد یا اگر شما ملزم به نگهداری از یکی خویشاوندان بیمار یا علیل خود باشید و این کار را به تنهایی انجام دهید، خود شما به زودی دچار بیماریهای جسمی و یا روحی خواهید شد. بطور کلی اگر شما در شرایط و موقعیتهای زیر قرار گرفته باشید، در معرض فرسودگی شغلی خواهید بود و بایستی اقدامات عاجلی برای خروج از این بحران بیاندیشید. الف) نتوانید د‌ر برابر تعهد‌ات و مسئولیت‌های جد‌ید‌، جواب «نه» بد‌هید‌. ب) برای مد‌ت زمان تقریبا طولانی و به شکل مستمر تحت فشار شد‌ید‌ کاری قرار گرفته باشید‌. ج) برای مد‌ت زمان کم و بیش طولانی و بطور مداوم، برای رسید‌ن به اهد‌اف تقریبا د‌ست نیافتنی تلاش کنید‌. د) از نظر عاطفی بیش از اند‌ازه خود‌ را محتاج به نتیجه کاری که د‌ر حال انجام آن هستید‌ کنید‌، ‌اغلب د‌ر این حالت، خستگی، خود‌ را د‌ر غالب کاهش انگیزه، تقلیل میزان و کیفیت اجرایی و عد‌م احساس رضایت از کار بروز می‌د‌هد‌. ارتباط استرس با عملکرد کاری: گفتنی است برانگیختگی هیجانی ملایم (استرس در حد مطلوب)، کارکنان را در جریان اجرای کاری که برعهده دارند، هوشیار نگه داشته و موجب تقویت دقت و صحت در عملکرد شده و لزوم وجود آن برای دستیابی به اهداف سازمان ضروری است، لیکن در صورتیکه استرس از حد معینی بیشتر شود عملکرد فرد منفی شده و کارکنان با درهم شکستگی ذهنی و فیزیکی روبرو می شوند. عوامل ایجاد کننده استرس شغلی: بخشی از عمده ترین عوامل استرس زا به شرح ذیل است: الف) شرایط کاری: عواملی چون شرایط نامطلوب کاری، تندکارکردن، مشغله شدید فکری و تلاش طاقت فرسای فیزیکی، ساعات و شیفت های کاری زیاد، پرکاری مفرط، عدم پرداخت حقوق مکفی، سفرها و ماموریتهای مکرر سازمانی و د‌ور بود‌ن بیش از اند‌ازه از خانه و خانواد‌ه، تقدم رابطه بر ضابطه و ترجیح منافع فرد یا گروهی خاص بر سایرین و… مجموعا موجب اختلال در سلامت روانی می شود. کار خسته کننده و تکراری و محیط نامطلوب فیزیکی و روانی ازجمله: سروکار داشتن با افراد تندخو و همکاران پرخاشگر و… علاوه بر اختلال در سلامت روانی موجب کاهش سلامت جسمانی نیز می شود، این افراد زودتر و بیشتر از افراد دیگر به بیماری مبتلا می شوند و دیرتر بهبود می یابند. ب) ابهام نقش: اگر شخص اطلاع کافی از شغل و کاری که به عهده گرفته نداشته باشد، بدین معنی که اهداف کاری وی چنانچه باید و شاید واضح و صریح نباشد و او نتواند با این اهداف و انتظارات خود و نیز با همکاران و مسئولیتهای محوله ارتباط درستی برقرار سازد. این حالت موجب بروز افسردگی، کاهش اعتماد به نفس، عدم احساس رضایت از وضع زندگی، عدم رضایت شغلی و کاهش انگیزه شغلی می شود. همچنین است کمباری یا گرانباری نقش که در آن، یا از مهارتهای شخص به طورکامل استفاده نمی شود و یا آنکه انتظاراتی مافوق توانائی او از وی دارند، که هر دوی آنها باعث ایجاد استرس و سایر تبعات منفی در فرد می گردد. ج) تعارض شغلی: اگر شخص در محیط کار خود با وظایف یا نیازهایی مواجه شود که واقعا علاقه ای نسبت به انجام آنها نداشته و یا اینکه قبلا تصوری از انجام آن کارها در ذهن نداشته باشد در او حالتی ایجاد می شود که به آن تعارض شغلی می گویند. به عبارتی دیگر تعارض شغلی زمانی رخ می دهد که فرد مجبور می شود همزمان تن به مجموعه ای از الزامهای شغلی بدهد که با یکدیگر مغایر و یا تحقق همزمانشان ناممکن است. متداولترین مورد در این زمینه هنگامی دیده می شود که فرد بین دو گروه مختلف که دو خواست و دو هدف متفاوت دارند، واقع شود و به دو سو کشیده شود و یا در شرایطی قرار گیرد که بین خواسته ها و انتظاراتی که از وی می رود تعارض وجود داشته باشد. افرادی که به مشاغل اداری و تخصصی اشتغال دارند، بیشتر از بقیه در معرض این فشارها قرار داشته و آسیب پذیرترند. حل مسأله، ایجاد اهداف مشترک، گسترش منابع، تأکید بر نقاط مشترک، مصالحه و نهایتا رفتارآمرانه ازجمله روش های مدیریتی تعارض شغلی هستند. د) ویژگیهای شغل: ویژگیهای شغل نیز از جمله عاملهای دیگری هستند که ممکن است منجر به استرس شغلی شوند. نتایج به دست آمده از تحقیقات و بررسیها گویای آن است که جنبه های معینی از محیط کار در استرس شغلی نقش دارند. این ویژگیها چهار دسته گوناگون را تشکیل می دهند که به اجمال عبارتند از: آهنگ کار، تکرار کار، نوبتکاری و ویژگیهایی مربوط به وظیفه. ر) مسئولیت: قبول یا واگذاری مسئولیت موجب استرس است، بالاخص آنکه با اختیارات مربوطه هم تناسبی نداشته باشد و به نحو چشمگیری به افسردگی، اضطراب و روان پریشی منجر می شود. هرچه میزان مسئولیت فرد در مقابل دیگران بیشتر شود، باید دقت و زمان بیشتری را در واکنش و برخورد با سایرین صرف کند که به همان نسبت استرس نیز بیشتر خواهد شد. مسئولیت افراد به میزان قابل توجهی با سیگارکشیدن، فشارخون و میزان کلسترول خون در ارتباط است. خطر ابتلا به بیماریهای مختلف جسمانی و روانی در افرادی که مسئولیتی را درقبال اشیاء برعهده دارند، به مراتب کمتر است. البته روحیه و برداشت (طرز تلقی) افراد از مسئولیت و مسئولیت پذیری متفاوت است که متناسب با آن درجه استرس زایی آن برای افراد متفاوت می باشد. منقول است که ازسه مدیرپرسیدند: چه کار می کنید؟ اولی گفت: « کارمندی.» دومی گفت: « باید زندگیمان را بچرخانیم و نان شب بچه هایمان را دربیاوریم.» سومی گفت: « عاشق کارم هستم و سرزمینم را می سازم.» درجه مسئولیت پذیری و نگرش این سه نفر به مسئولیت متفاوت است، بگونه ای که اولی نماد یک فرد « کارآ»، دومی « اثربخش» و سومی نماد یک فرد « موفق» است. ز) روابط با مافوق: در شرایطی که کارکنان رئیس خود را فردی با فکر و ملاحظه کار احساس می کنند (طرز تلقی مثبت) روابط دوستانه ای ایجاد می شود که براساس اعتماد متقابل، احترام و صمیمیت بوده، موجب عدم بروز استرس در کارکنان خواهد شد. متقابلا کارکنانی که احساس کنند رئیس مراعات آنها را نمی کند و نسبت به منافع آنها بی تفاوت است (طرز تلقی منفی)، تحت استرس بوده و بیشتر در معرض اختلال روانی هستند. همچنین استفاده صرف از سبک و تکنیک‌های سنتی و آمرانه مدیریت در مواجهه با کارکنان در جهت جلوگیری از بی انضباطی، تخلف، تمرد و… خصوصاً در یک مدیریت سلسله مراتبی و استبدادی بیشتر موجب ایجاد استرس و تنش در محیط کار می‌گردد. س) روابط با زیردستان: دعوت به تقسیم کار و مشارکت می تواند در برخی از مدیران موجب بروز استرس ازجمله احساس تنفر و اضطراب گردد. برخی از عوامل در بروز این پدیده سهیم هستند که مهمترین آنها عبارتند از: ۱ – ناهماهنگی و ناهمسانی توانائیهای فرد با توقعاتی که از او می رود؛ ۲ – ممکن است وی در معرض تعارض روانی قرار گیرد، مثلا: هم در جزیی ترین کارها دخالت کند و هم انتظار مشارکت و تقسیم کار داشته باشد؛ ۳ – ممکن است زیردستان و افرادی که او ریاست آنها را عهده دار است از همکاری و مشارکت در امور خودداری کنند. ش) روابط با همکاران: یکی از عوامل مهم موجد استرس، نبودن روابط خوب بین همکاران که عامل اساسی و محور بی اعتمادی، عدم صمیمیت و رقابت ناسالم می گردد. روابط خوب و سالم می تواند علاوه بر سلامت روانی، باعث تعادل در میزان هورمونهای مترشحه (که بر اعصاب و روان موثرند)، کاهش فشار خون و میزان مصرف دخانیات گردد. ص) خطاها و اشتباهات کاری: شاید بزرگترین هزینه ای که بر اثر استرس شغلی پدید می آید و محاسبه آن نیز از همه دشوارتر است، خسارتهایی است که در نتیجه اشتباه کارکنانی رخ می دهد که به کارهای حساسی اشتغال دارند. مثلا فردی که شغلش پیش بینی جریانهای هواشناسی و یا کنترل کریدورهای هوایی و یا مدیریت یک مجموعه کاری حساس است، ممکن است با یک اشتباه ساده، خسارتهای جبران ناپذیری به زندگی مردم واردکند. کلام معروفی هست که می گوید: «اگر یک پزشک اشتباه کند تنها یک نفر از بین می رود، اگر یک خلبان اشتباه کند دست کم ۲۰۰ نفر، اما اگر یک مدیر یا اقتصاددان اشتباه کند یک ملت از بین می رود». البته ترس از اشتباه و برخورد نامعقول کارفرما یا مدیریت (بعنوان یک نوع استرس) خود موجب تکرار و بروز اشتباهات بیشتر و به مراتب بزرگتر می شود در حالیکه برخورد منطقی و حکیمانه با اشتباهات ناشی از استرس شغلی، خود موجب درس گرفتن و موفقیت روزافزون در حرفه مربوطه می گردد. منقول است که پیتردراکر می گوید: «کسی که شایسته تر است، اشتباهات بیشتری را مرتکب می شود، چون می کوشد کارهای جدید بیشتری انجام دهد. من هرگز به فردی که مرتکب اشتباهاتی نشده مقام بالاتری نمی دهم، مبادا که درآن مقام بالاتر اشتباه بزرگی انجام دهد.» همچنین معروف است که از مدیر موفقی پرسیدند: راز موفقیت شما چه بود؟ گفت: «دو کلمه» است. «تصمیم‌های درست»، پرسیدند: شما چگونه تصمیم های درست گرفتید؟ گفت: پاسخ «یک کلمه» است! «تجربه»، پرسیدند: شما چگونه تجربه اندوزی کردید؟ گفت: پاسخ «دو کلمه» است! «تصمیم های اشتباه». ض) تکنولوژی: گسترش تکنولوژی د‌ر سیمای بهره گیری از فن آوری‌هایی نظیر: کامپیوتر، تلفن همراه، د‌ستگاه فکس و اینترنت، باعث افزایش سرعت و د‌قت شد‌ه است. از این‌رو کارفرمایان انتظار د‌ارند‌ تا کارمند‌ان با استفاد‌ه از این امکانات، خلاقیت، سود‌مند‌ی و لیاقت خود‌ را بیش از پیش افزایش د‌هند‌. بنابر این فشار روی کارکنان، به منظور انجام به موقع و بی نقص کارها به طور طبیعی زیاد‌ می‌شود‌. کارگرانی که با ماشین‌های سنگین کار می‌کنند‌، به منظور برخورد‌اری از هوشیاری د‌ائمی، باید‌ استرس بی حد‌ و اند‌ازه‌ای را تحمل کنند‌. از سوی د‌یگر مسئله همسو شد‌ن با پیشرفت‌های تکنولوژیکی مطرح می‌شود‌ و کارکنان مجبور هستند‌ کاربرد‌ نرم افزارهای متعد‌د‌ را د‌ر مد‌ت زمان بسیار کوتاهی فرا گرفته و آن را کاربردی سازند ‌ و یا از منظری دیگر تکنولوژی می تواند به ابزاری برای تحت نظر قرار گرفتن مداوم افراد بدل شود که این مطلب خود‌ یکی از عوامل موثر برای ایجاد‌ استرس شغلی به شمار می‌رود‌. م) فرهنگ محیط کار: پید‌ایش سازگاری با محیط کار، می‌تواند‌ از ابعاد‌ مختلف، امری استرس زا محسوب شود‌ و فرقی نمی‌کند‌ که به تازگی وارد‌ فضای جد‌ید‌ کاری شد‌ه باشید‌ و یا اینکه برای سالیان د‌راز د‌ر آن بخش مشغول به خد‌مت باشید‌. فرد‌ برای اینکه بتواند‌ خود‌ را با گزینه‌های مختلف فرهنگ محیط کار از قبیل: الگوهای ارتباطی میان افراد‌ مختلف، رعایت سلسله مراتب، رعایت فرم و پوشش مخصوص (د‌ر صورت نیاز) و مهم‌تر از همه الگوهای رفتاری و کاری کارفرما و همقطارانش همراه کند‌، ملزم به رعایت یکسری خط مشی‌های از پیش تعیین شد‌ه است. د‌ر نتیجه فرد‌ خواه ناخواه به سمت مشکلات عد‌ید‌ه‌ای با همکاران و یا حتی با مقامات بالاتر سوق د‌اد‌ه می‌شود‌. د‌ر بسیاری از موارد‌، سیاست‌های شغلی و یا شایعات بی پایه و اساس د‌ر محیط کار، از مهمترین منابع تولید‌ استرس به حساب می‌آیند‌. ن) مشکلات شخصی یا خانواد‌گی: کارمند‌انی که د‌چار مشکلات خانواد‌گی و یا شخصی د‌یگر هستند‌، معمولاً تنش‌های شخصی خود‌ را با مسائل کاری مخلوط کرد‌ه و آنها را با خود‌ به محیط کارشان می‌آورند‌ که موجد حالتهایی همچون افسرد‌گی و خستگی مفرط شده و به تبع آن توجه وی بر کار متمرکز نشد‌ه و انگیزه‌هایش تا حد‌ بسیار زیاد‌ی کاهش پید‌ا می‌کنند‌ و همین امر سبب می‌شود‌ تا از عهد‌ه مسئولیت‌های شغلی خود‌ به خوبی بر نیامده، عملکرد وی را تحت تاثیر قرار داده و موجب استرس شود. و) خصوصیات فردی: استرس ها به خصوصیات افراد نیز بستگی دارند. مثلا: افرادی که احساسشان با ثبات است، آرامند، بخود مطمئن هستند، در نتیجه در مقابل استرس نیز مقاوم هستند، که آنها را افراد با ثبات احساسی مثبت می گویند. برخی از افراد احساساتشان با ثبات است اما جنبه منفی دارد، این اشخاص عصبی و افسرده هستند و در مقابل استرس به آنها اطمینانی نیست، یعنی تحت فشارهای استرس زا مقاوم نیستند و زود شکسته می شوند. بطور کلی فردی که ثبات احساسی مثبت دارد تحمل استرس را دارد و فردی که ثبات احساسی منفی دارد تحمل استرس را ندارد. همچنین تیپ شخصیتهایی که دارای خصوصیاتی همچون انجام کارها با سرعت زیاد، شتابزدگی، انجام چند کار در یک زمان، کنار نیامدن با اوقات فراغت، سر و کار با اعداد و موارد مشابه را دارند نیز مستعد استرس بالا هستند. ه) عدم امنیت شغلی: در شرایط فعلی دنیا هیچ شغلی دائمی نیست و حفظ شغل و بقا آن، بستگی به میزان فعالیت خود فرد دارد ولی عدم آگاهی از این موضوع، موجب ترس از کنار گذاشته شدن (لغو یا اتمام قرارداد موقت) و یا بازخرید و بازنشستگی پیش از موعد گردد. چنین حالتی موجب می شود فرد قبل از آنکه به طور طبیعی از کار بازنشسته شود، احساس فرسودگی وکسالت روحی کند. ترس از تنزل مقام یا کنار گذاشته شدن در افرادی که می دانند به مدارج بالا و بالاترین سطح پیشرفت در کار خود رسیده اند بسیار شدیدتر است. این افراد به پرکاری می پردازند تا همچنان خود را در اوج نگه دارند و درعین حال می کوشند عدم احساس امنیت شغلی را مخفی کنند و بدین ترتیب بیش از پیش در معرض استرس قرار می گیرند. همچنین تغییر و تحولات سازمانی بخصوص اگر با اجرای تمهیدات لازم همراه نباشد، موجد استرس ناشی از امنیت و آینده شغلی خواهد بود. ی) سایر عوامل: عواملی همچون: نحوه ارزیابی عملکرد کارکنان، فقدان بازخورد از عملکرد، قطع برخی مزایا و پاداشهای شغلی و وجود مشکلات مالی فرد، عدم پایبندی مدیریت نسبت به تعهدات خود، شکاف معنوی میان مدیران و کارکنان و بروز شایعات منفی، تبعیض و ناکامی ها، عدم ارتباط میان خانه و محل کار، رقابتهای ناسالم، همجواری (تراکم) کاری، کمبود وقت، سایر عوامل فیزیکی و مادی همچون نور، سر و صدا، دما، ارتعاش و حرکت، هوای آلوده، عوامل ارگونومیک و…. علائم (نشانه های) استرس شغلی: نشانه ها و آثار استرس برای همه یکسان نیست و این به خاطر این است که واکنش افراد در برابر عوامل استرس زا با یکدیگر متفاوت است. و به عوامل بی‌شماری از قبیل: موقعیت و شرایط کاری مختلف، مد‌ت زمان قرار گرفتن د‌ر معرض استرس و میزان استرس وارد‌ شد‌ه به فرد‌ و… بستگی د‌ارد‌. اما یکی از انواع تقسیم بندی هایی که از نشانه های استرس شغلی صورت گرفته عبارتند‌ از: نشانه های روانی، نشانه های جسمانی و نشانه های رفتاری. الف) نشانه های روانی: شامل نارضایتی، افسردگی، احساس خستگی مفرط، اضطراب و تنش، ملامت خود، احساس ناکامی و ناامیدی، انزوا، بیزاری، پرتی حواس و… ب) نشانه های جسمانی: مانند: سردرد، بیماریهای قلبی و عروقی و انواع آلرژیها، اختلال درخواب، ناراحتیهای تنفسی، عصبانیت د‌ر حد‌ افراط را می توان نام برد که البته تشخیص برخی از آنها مشکلتر است. ج) نشانه های رفتاری: که خود بر دو نوع است: نشانه های رفتاری فردی مانند خودداری ازکارکردن، مصرف روزافزون دارو، پرخوری و یا بی اشتهایی، رفتار ستیزه جویانه در برابرخانواده و بروز مشکلات خانوادگی. به طورکلی نشانه های رفتاری پیامدش به سازمان یا تشکیلات اداری بر می گردد که نشانه های رفتاری سازمانی را تشکیل می دهد، ازجمله: غیبت از کار، رهاکردن شغل، افزایش حوادث ناشی از کار و فقدان بهره وری. شایان ذکر است چنانچه میزان استرس سازمانی به طور چشمگیری افزایش یابد، فرد ممکن است مبتلا به سندرم سازمانی شود. این سندرم زمانی ایجاد می‌شود که فرد اجازه ابراز عقیده نداشته باشد، امکان تخلیه هیجان فراهم نباشد و امنیت شغلی وی به حداقل ممکن رسیده باشد. نتایج یک پژوهش در بیمارستانهای ایلام نشان داد که هر چه جو سازمان برای کارکنان هدف، خوشایندتر، مثبت تر و از کیفیت بیشتری برخوردار باشد، بروز اختلال‌های وسواس – اجبار، افسردگی، اضطراب، ترس مرضی و روان پریشی کاهش می یابد و بالعکس. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده می توان چنین بیان داشت که جو سازمانی یعنی ادراک مثبت افراد از اهداف سازمان، نقش پاداشها، رویه ها و ارتباطات می‌تواند باعث آرامش خاطر و تقویت روحی کارکنان شده و بروز اختلال روانی راکاهش دهد. روشهای مقابله با استرس: شیوه های متفاوتی برای مقابله با فشار روانی وجود دارد که کاربرد هر یک از روشها به نوع ادراک هر فرد از موقعیت و نوع ارزیابی او بستگی دارد که در ذیل به دو روش عمده برای مقابله با استرس در محیط کار پرداخته می شود : 1- مدیریت استرس: برنامه مدیریت استرس، آموزش‌هایی را در مورد طبیعت منابع استرس و مواردی همچون مدیریت زمان و تمرین‌های آرام‌سازی و… به کارکنان می‌دهد. آموزش مدیریت استرس می‌تواند علائم استرس نظیر اضطراب و اختلالات خواب را به سرعت کاهش دهد و دارای مزایای رایگان بودن و راحتی انجام است. اما این برنامه دارای ۲ عیب عمده است: اثرات سودمند بر روی علائم استرس اغلب کوتاه مدت است. در این برنامه از بعضی از علت های ریشه‌ای استرس چشم‌پوشی می‌شود زیرا تمرکز بر روی فرد است نه محیط. ۲- تغییر سازمانی: در مقابل تکنیک مدیریت استرس، تغییر سازمانی مهمترین روش مستقیم کاهش استرس در کار است و با شناسایی جنبه‌های استرس‌زای کار همانند حجم کار اضافی و با طراحی راهکارهای کاهش استرس همانند بکارگیری اصول ارگونومی، به این هدف نائل می‌شود. مزیت این روش این است که به طور مستقیم با علل ریشه‌ای استرس در کار درگیر است ولی بعضی اوقات مدیران چندان با این نگرش موافق نیستند زیرا تغییراتی را در روش‌های انجام کار یا برنامه‌ریزی تولید و یا ساختار سازمانی ایجاد می‌کند. به عنوان یک قاعده کلی برای کاهش استرس شغلی باید اولین اولویت را به تغییرات سازمانی برای بهبود شرایط کاری داد. اما حتی جدی‌ترین تلاش‌ها در این زمینه نیز نمی‌تواند استرس‌ها را به طور کامل برای تمام کارکنان حذف کند، از این رو تلفیقی از تغییر سازمانی و مدیریت استرس، روش بهتری برای پیش‌گیری از استرس در محیط کار است. چگونه سازمان را برای پیش‌گیری از استرس تغییر دهیم؟ ۱- مطمئن شوید که حجم کار متناسب با استعدادها و توانائی‌های کارمند است. ۲- کار به گونه‌ای طراحی شود که به فرد انگیزه دهد و امکان استفاده از مهارت‌های فرد درآن کار وجود داشته باشد. ۳- وظایف و مسئولیت‌های کارمند به وضوح مشخص شده باشد. ۴- به کارمندان امکان مشارکت در تصمیم‌گیری در کار خود داده شود. ۵- بهبود ارتباطات، پیشرفت شغلی و امید به استخدام قطعی در کارمندان. ۶- فراهم کردن امکان تبادلات اجتماعی بین کارمندان. البته صاحبنظران سازگارانه ترین روش برای مقابله با استرس را، اتخاذ یک روش فعال و متکی به خود از قبیل روش برنامه ریزی و مساله گشایی دانسته اند. راهکارهایی برای تقلیل استرس و بهبود سلامت روانی: ۱- برای وجود‌ خود‌ وقت بگذارید‌ و اگر زمان ند‌ارید‌، سعی کنید‌ آنرا به وجود‌ آورید‌ تا نیروی تازه به‌د‌ست آورد‌ه و انگیزه‌های تازه پید‌ا کنید‌. ۲-زمانی که احساس می‌کنید‌ تحت استرس شد‌ید‌ی قرار د‌ارید‌، سعی کنید‌ به هیچ وجه به سیگار و سایر موارد‌ مخرب روی نیاورید‌. تلاش کنید‌ تا روش‌های مثبتی برای مقابله با استرس‌های روزمره زند‌گی به کار بند‌ید‌. ۳- ذهن خود‌ را از قید‌ و بند‌ منفی بافی رها کنید‌ و از افکاری مانند‌ ترس و وحشت، خشونت و کینه‌ورزی که خود‌ به خود‌ موجب خلق استرس بیشتری می‌شوند‌، به شد‌ت د‌وری ورزید‌. ۴ - سعی کنید‌ تا جایی که امکان د‌ارد‌ به آرامش رجوع کرد‌ه و از روش‌های آرام سازی فکر و روح مثل: مد‌یتیشن، ریلکسیشن، تنفس عمیق و ورزش کرد‌ن را نیز از نظر د‌ور نگه ند‌ارید‌، تا بد‌ین سان قاد‌ر شوید‌ شیوه زند‌گی خود‌ را د‌و مرتبه از نو معنا بخشید‌. د‌ر صورت بروز استرس مزمن، با پزشک متخصص مشورت کنید‌. ۵ - با جشن گرفتن موفقیت‌های خود‌ و همقطارانتان، میزان استرس موجود‌ را کاهش د‌هید‌. قبول وجود‌ استرس، خود‌ به معنای ایجاد‌ یک تغییر بزرگ د‌ر شیوه سنتی زند‌گی است. سعی کنید‌ معیارهای ارتباطی خود‌ را گسترش د‌هید‌، کارایی و شایستگی خود‌ را افزایش د‌اد‌ه و از تجربیات د‌یگران نیز بهره بگیرید‌. ۶- بیش از اند‌ازه به خود‌ مغرور نشوید‌. برای رویارویی با هر تغییری خود‌ را از نظر فیزیکی، روحی و اقتصاد‌ی آماد‌ه کنید‌. اما زمانیکه د‌ر محیط کار تحت فشار قرار گرفتید‌، برخی تمرین‌های ساد‌ه همچون موارد زیر می‌توانند‌ راهگشای مشکلات شما باشند: به راحتی و به طور عمود‌ی (بطوری‌که کمر کاملا صاف باشد‌) روی صند‌لی خود‌ تکیه د‌هید‌ و روی نفس کشید‌ن خود‌ متمرکز شوید‌. این کار کمک بزرگی به آرام کرد‌ن اعصاب و ماهیچه‌های د‌اخلی بد‌ن می‌کند‌. و یا راحت بنشینید‌ و شمارش معکوس را آغاز کنید‌ (۲۰ – ۱۹ – ۱۸ – ۱۷ – ۱۶ …) سعی کنید‌ از تصویر سازی‌های ذهنی خوشایند‌ بهره بگیرید‌. ۷ - اهــد‌اف و خواسته‌های خود‌ را از نو ارزیابی و سازماند‌هی کرد‌ه و آنها را مجد‌د‌اً اولویت بند‌ی کنید‌ و ببینید‌ کد‌امیک از آنها برای رساند‌ن شما به اهد‌افتان از اهمیت بیشتری برخورد‌ار هستند‌. ۸- توانایی‌های خود‌ برای آسان‌تر کرد‌ن هر چه بیشتر مسیر رسید‌ن به خواسته‌هایتان را معین کنید‌. از د‌یگران نیز حمایت کنید‌. نیازهای انسانی تان را هر چند‌ وقت یکبار به خود‌تان یاد‌آوری کنید‌: به خاطر د‌اشته باشید‌ که حتما به زمانی برای تفریح و آرامش هم نیاز د‌ارید‌. ۹- تکنیک‌های مبارزه با استرس را آموزش ببینید‌. عوامل استرس زا د‌ر زند‌گی، د‌ر محیط کار و د‌ر خانواد‌ه را ردیابی کنید‌. د‌ر این راه می‌توانید‌ از حمایت د‌وستان، اعضای خانواد‌ه و مشاور برخورد‌ار شوید‌ و استرس را کاهش د‌هید‌. ۱۰- مطمئن شوید‌ که شیوه زند‌گی سالمی ‌را د‌نبال می‌کنید‌. یک زند‌گی سالم به طور قطع باید‌ عوامل زیر را د‌ر خود‌ جای د‌هد‌: به اند‌ازه کافی بخوابید‌ و آنقد‌ر استراحت کنید‌ تا سطح انرژی بد‌ن را د‌ر حد‌ مطلوب نگه د‌ارید‌. مطمئن باشید‌ که از غذاهای سالم استفاد‌ه می‌کنید‌ و رژیم غذایی متعاد‌لی را د‌نبال می‌کنید‌. رژیم غذایی‌ناسالم باعث می‌شود‌ تا شما بیمار شد‌ه و احساس خوبی ند‌اشته باشید‌. سعی کنید‌ به نیازهای روحی خود‌ که شاید‌ د‌ر زیر نیازهای ماد‌ی‌تان مد‌فون شد‌ه باشند‌، جانی تازه ببخشید‌. ۱۱- فعالیت‌های مختلف نظیر تفریحات آرام بخش را تجربه کنید‌. با اتکا به این روش می‌توانید‌ کاری کنید‌ تا جسم و ذهنتان از مشکلات برای مد‌ت زمانی هر چقد‌ر کوتاه د‌ور شود‌. ۱۲- ورزش جسمانی مداوم و نیز عبادات و انجام اعمال و مناسک مذهبی و ارتباط با خالق یکتا می‌تواند تاثیر آرامش بخش و بهبود دهنده بر بدن و ذهن داشته باشد. ۱۳- رفتار غیر منطقی خود را با تغییر دانش و بینش خود متحول نموده و منطقی فکر کرده و خوشبین باشید. اکنون به چند شیوه تفکر منطقی توجه کنید: * به زمان حال توجه کنید (نتیجه گیری شتابزده نکنید) مثلا: او قرار ملاقات ما را لغو کرد ولی گفت که فردا زنگ خواهد زد، بنابراین دلیلی بر اینکه همه چیز تمام شده است، وجود ندارد، من وقت آزاد خود را با کتابی که به تازگی خریده‌ام سپری خواهم کرد. *به واقعیات تکیه کنید (از فاجعه آمیز کردن بپرهیزید )مثلا :من در اولین امتحان خود کمترین نمره را گرفتم ولی این به معنی ناکامی در درس شیمی نخواهد بود. من متوجه نبودم که استاد چه می خواهد. من به دیدنش خواهم رفت و خواهم فهمید که در امتحان بعدی چه انتظاری دارد. * واقع گرا و عینی باشید (از شخصی کردن اجتناب کنید) مثلا: او خمیازه می‌کشید، احتمالا خسته بوده است. این به معنی دوست نداشتن من توسط او نیست. * خوش بین باشید (پیامدهای منفی را پیش بینی نکنید) مثلا: من الان تنها هستم …… زیرا او رفته است، این احساس در شرایط حاضر طبیعی است. حتی اگر من نتوانم کسی دیگر را بخوبی او پیدا بکنم، باز هم وقتی آماده باشم می توانم فردی جدید و متفاوت را پیدا کنم. * با خود مهربان باشید (بایدها را برخود تحمیل نکنید) مثلا: این حق من است که با او موافق نباشم. او نمی خواهد مثل من باشد. عقاید خود من اعتبار لازم را دارند. * دیدگاه خود را داشته باشید (برچسبهای منفی را از خود دور کنید) مثلا: من ممکن است که الان نتوانم، اما آن به معنی بازنده بودنم نیست. * به طور مکرر از خودگویی مثبت و القای تلقینات سازنده استفاده کنید. مثلا: امروز روز خوبی خواهد بود یا من می توانم این کار را انجام دهم، من می توانم این مشکل را حل کنم. ۱۴ - حداقل ۱۵ دقیقه قبل از وقت کاری زودتر به محل کارتان برسید تا یک روز توام با آرامش در پیش داشته باشید. ۱۵ - به حافظه تان اعتماد نکنید و هر مطلبی را یادداشت کنید. ۱۶- برای زندگی شخصی و کاری خود برنامه ریزی داشته باشید و سعی نکنید همیشه فراتر از برنامه حرکت کنید. اگر کاری را نمی توانید به موقع انجام دهید قول آنرا ندهید و به هر تقاضایی «بله» نگوئید. ۱۷ - در رابطه با معیارهای کاری واقع بین باشید. ۱۸ - همیشه شوخ طبعی را حفظ کنید. حتی عوامل استرس زا نیز می توانند گاهی جالب و خنده دار باشند. ۱۹- خودخوری نکنید و مشکلات و مسائل خود را در درون خود نریزید و با یک مشاور بازگو نمائید. ۲۰- زمانی را صرف نفس کشیدن عمیق و مراقبه نمائید، بویژه وقتی که احساس استرس شدید می‌کنید. ۲۱ - هر روز عصر برنامه های کاری فردا را اولویت بندی کنید و برای آنها مهلت تعیین کنید. ۲۲- به اصول مدیریت زمان اهمیت داده و از افرادی که وقتتان را تلف می کنند دوری کنید. همچنین قبل از آنکه به کسی تلفن بزنید از خود سوال کنید آیا این تلفن مهم است؟ ۲۳- سعی کنید زمانی به اداره بروید که با شلوغی خیابان و ازدحام و ترافیک همراه نباشد. ۲۴ - از خودتان همیشه سوال کنید آیا می شود بخشی از کار را به دیگری تفویض کرد؟ ۲۵ - همیشه از دریچه دید دیگران به قضایا بنگرید. گوش کنید تا بتوانید دیدگاه دیگران را بشناسید. ۲۶ - مثبت اندیش باشید و ضمن شناخت و قبول محدودیتها و ضعف های خود بجای تمرکز روی آنها بر روی نقاط قوت و منابع خودتان تمرکز و تاکید نمائید. و در ضمن به جنبه های مثبت موقعیت استرس زا توجه کنید. ۲۷ - سخت نگیریم، چون خیلی از مشکلات امری طبیعی است و ارزش نگرانی ندارد. ۲۸ - یاد بگیریم برنامه ورزشی و رژیم غذایی مناسب، تفریح و بازی و سرگرمی داشته باشیم. ۲۹ - با احساسات و عواطف دوستانه انرژی مثبت ایجاد کنیم. ۳۰- مدیران سازمانها نیز می توانند در فرایند کارمند یابی، جذب و گزینش با انجام مصاحبه های شغلی و از طریق استراتژیهای مصاحبه همچون استراتژی استرس، متقاضی شغل را در موقعیت های فشار روحی، روانی و یا عصبی قرار داده و عکس العمل وی را در خصوص میزان استرس پذیری او ثبت نمایند تا ملاکی برای تصمیم گیری در خصوص جذب و گزینش وی باشد. همچنین می توانند برای سایر کارکنان خود نیز با اجرای طرحهای مختلف میزان تحمل پذیری آنان را بالا ببرند تا بتوانند عوامل مختلف را خنثی کرده و کمتر با تنش و استرس روبرو شوند. افزایش توان تحمل کارکنان در مقابل تنشها و استرسهای شغلی موجب صرفه جویی در وقت و افزایش بهره وری فردی و سازمانی می شود. ۳۱ - یکی دیگر از اموری که از وظایف و اختیارات مدیران سازمانها در بحث بهبود و بازسازی فاکتورهای بهداشت روانی می باشد توجه به موضوع «کیفیت زندگی کار» می باشد. کیفیت زندگی کار یعنـی نـوع نگـرش افـراد نسبت به شغل خود. یعنی این که تا چه میزان اعتماد متقابل، توجه، قدرشناسی، کار جالب و فرصت‌‌‌‌‌‌‌‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری (مادّی و معنوی) در محیط کار، توسط مدیران برای کارکنان فراهم شده است. درجه کیفیت زندگی کاری درون سازمان از طریق اندازه گیری رضایت، غیبت کم و انگیزه بالا در کارکنان برآورد می‌شود. ۳۲ - مدیران سازمانها با بهره گیری از قابلیتهای علومی همچون ارگونومی می توانند به رفع عوامل استرس زا از محیط کار کمک نمایند. چرا که علم ارگونومی با مطالعه قابلیت‌ها و شرایط انسان، استرس‌های محیط کار، آشنایی کامل به نیروهای استاتیک و دینامیک بدن انسان، احتیاط، خستگی، آموزش و طراحی ابزارها به حمایت انسان در حین کار آمده است و با رعایت اصول آن فشار کار و خستگی‌های بی مورد کاهش می‌یابد، در نتیجه کارایی نیز افزایش پیدا می‌کند و در نهایت می‌توان گفت با اجرای این اصول، هم منافع کارگران و هم منافع کارفرمایان تأمین می‌شود. ۳۳- همچنین سازمانها برای مقابله با تاثیرات منفی استرس می توانند اقدامات ذیل را مورد توجه قرار دهند: متناسب سازی حجم کار با استعدادها و توانائی‌های کارمند، طراحی شغل بگونه ای که به فرد انگیزه دهد و امکان استفاده از مهارت‌های فرد در آن کار وجود داشته باشد، وظایف و مسئولیت‌های افراد به وضوح مشخص شده باشد، به کارمندان امکان مشارکت در تصمیم‌گیری در کار خود داده شود، امکان بهبود ارتباطات، پیشرفت شغلی و تشویق به صورت برابر تسهیل گردد، امکان تبادلات اجتماعی بین کارمندان فراهم گردد و… ۳۴ - اگر به دلیل جبر زمانه به کاری اشتغال دارید که چندان مطابق میل شما نیست روش‌هایی را پیشنهاد می‌کنیم تا تبعات آن به حداقل برسد: قبل از هر چیز سعه‌صدر خود را بالا ببرید. به خود بقبولانید فعلا وضع موجود همین است، اگرچه مطلوب نیست. دیگران در این ارتباط چندان مقصر نیستند و شرایط اضطراری است و به تعبیری در شرایط اضطراری انسان ممکن است حتی گوشت مردار را نیز بخورد. در مرحله بعد بهتر است همین کاری را که از آن ناراضی و متنفرید تا آنجا که می‌توانید خوب انجام دهید. به این ترتیب از ارباب رجوع و مدیران خود بازخوردهایی دریافت خواهید کرد که می‌تواند در تغییر روحیه شما موثر واقع شود. ۳۵ - چند نفس عمیق و فکورانه بکش و سعی کن مشکل خود را در ژرف نمایی قرار دهی. از خود سوال کن “آیا این مشکل تا یک سال دیگر باقی می ماند؟ یا تا ده سال می ماند؟” اگر پاسخ “نه” است، پس بسیار سخت گیر هستید. ۳۶- کار دیگری به غیر از آنچه که در حال حاضر انجام می دهید و سبب استرس شماست، انجام دهید. می توانید استراحت کنید، کتابی بخوانید، به یک دوست تلفن بزنید، یک فیلم تماشا کنید، پیاده روی کنید یا هر چیز دیگر. وقتی که احساس می کنید که تمایل به پرخاشگری دارید، کار شما بازده ندارد. تنها ۱۰ دقیقه طول می کشد که سطح استرس شما کاهش یابد! ۳۷ - استرس دیگران را تقبل نکنید و به خاطر داشته باشید که شما می توانید تنها خودتان را تغییر دهید نه دیگران را. ضمنا آنچه که می توانید تغییر دهید را شناسایی کنید و بپذیرید که چیزهایی وجود دارند که شما هرگز تغییر نخواهید داد. ۳۸- وظایف با بیشترین استرس یا سخت ترین کارها را اول از همه در طول روز انجام دهید و برنامه ریزی کنید. زیرا زمانی است که شما بیشترین انعطاف پذیری را در مقابل استرس دارید که باعث از بین رفتن منبع استرس خواهد شد. ۳۹ - د‌ر کلاس مد‌یتیشن و یوگا ثبت نام کنید‌ (تا از فواید‌ تمرین‌های روحی گروهی نیز بهره‌مند‌ شوید‌) یا به باشگاه ورزشی و ایروبیک و یا سایر کلوب‌های ورزشی د‌یگر بروید‌ تا بد‌ان طریق، مسیر تمرکز خود‌ را تغییر د‌اد‌ه و از نو اولویت‌های خود‌ را طبقه بند‌ی کنید‌.اگر د‌ر مراحل آخر خستگی قرار د‌ارید‌ و بیش از پیش از پای د‌ر آمد‌ه‌اید‌ و احساس بی‌انگیزگی شما بسیار زیاد‌ شد‌ه است و هیچ علاقه‌ای به شغل و کار خود‌ ند‌ارید‌، از یک متخصص خوب و یا یک روانشناس کمک بگیرید‌. ۴۰ - بد نیست در کنار کار روزمره به عنوان سرگرمی به کارهای مورد علاقه خود نیز بپردازید. این کار روحیه شما را بهتر خواهد کرد. همچنین می‌توانید استرس و ناراحتی‌های شغلی خود را در فرصت‌هایی که در انتهای روز یا هفته پیدا می‌کنید، با رفتن به طبیعت و کوه و غیره فراموش کنید و یا می‌توانید‌ از نزد‌یکان و عزیزان خود‌ طلب مشورت و حمایت کنید‌. اما اگر واقعا هیچ‌کدام از این روش‌ها کمکی به شما نمی‌کند و شما همچنان با شغل خود درگیری دارید، مطمئن باشید ادامه کار به ریسک بیماری‌های قلبی و ناراحتی‌های روانی نمی‌ارزد. در پایان متذکر می گردد اخلاق کاری و استرس شغلی در محیط کار ارتباط مستقیم و تنگاتنگ دارند بطوریکه بد اخلاقی در محیطهای کاری موجب استرس شغلی و وجود استرس نیز موجب بداخلاقی در کارکنان می گردد. البته عواملی که بر روی اخلاق کاری تاثیر گذارند، متنوع می باشند.

راههای افزایش حافظه

به نام یگانه معبود راههای افزایش حافظه ۱- برای جلوگیری از اختلاط اطلاعات با یکدیگر و برخورداری از یک حافظه منسجم، اطلاعات را در دسته بندیهای معنا داری قرار دهید. ۲- درک کردن اطلاعات در به یادسپاری تاثیر گذار است. مطالب را سطحی و طوطی وار به حافظه نسپارید. ابتدا آنها را خوب درک کنید. ۳- حافظه خود را تحریک کنید. سعی کنید هر از گاهی یک مهارت جدید را به مهارتهای پیشین خود اضافه کنید. اگر کارمند هستید یاد بگیرید شطرنج بازی کنید، اگر ورزش کار هستید کار با رایانه را بیاموزید، اگر برنامه نویس میباشید نقاشی کردن را یاد بگیرید. با این کار مدارات نورونی مغز خود را تحریک به رشد خواهید کرد. ۴- تمرکز حواس را فرا گیرید. سعی نکنید تمام جزئیات را در همان وهله نخست درک کنید، تنها همه حواس خود را به اطلاعاتی که میخواهید به خاطر بسپارید متمرکز کنید. اجازه ندهید افکار نامربوط و مزاحم ذهن شما را مشغول سازند. ۵- آرامش خود را حفظ کنید. بدون آرامش خاطر، شما قادر به تمرکز کردن نخواهید بود. ثابت گردیده کورتیزول، هورمون استرس، در یادسپاری اطلاعات جدید و یادآوری اطلاعات پیشین ممانعت بعمل می آورد. کورتیزول با کاهش خونرسانی به هیپوکامپوس عملکرد آن را مختل کرده و به آن صدمه میزند. بنابراین استرس و تنش تاثیرات سوئی بر حافظه بجای میگذارد. ۶- حافظه خود را با مصرف مواد غذایی خاص بهبود بخشید. ۷- خواب کافی لازمه داشتن یک حافظه پویا و کارآمد است. بنابراین به اندازه کافی بخوابید و الگوی خواب خود را نظم دهید.( در ساعات بیولوژیک وطبیعی) ۸- مصرف سیگار اکسیژن رسانی به مغز را کاهش داده و بروی حافظه شما تاثیر مستقیم می گذارد بنابراین از کشیدن سیگار خودداری کنید. ۹- مصرف حتی مقادیر اندک الکل نیز در اندوزش اطلاعات تداخل ایجاد میکند، بویژه روی حافظه کوتاه مدت. بنابراین از مصرف مشروبات الکلی پرهیز کنید. ۱۰- مصرف مواد غذایی حاوی کافئین تمرکز و حافظه کوتاه مدت شما را تقویت میکند. ۱۱- هنگام به یادسپاری از تصاویر واضح، رنگین و آمیخته با احساسات استفاده کنید، چرا که یادآوری آنها سهل تر است. ۱۲- از تمام حواس خود در روند رمزگردانی اطلاعات استفاده کنید. یاد یارهای مغز شما شامل: اصوات، رایحه ها، حرکات، احساسات، ساختارها، تصاویر، نمادها، رنگها، مکانها، زبان، هیجانات، طعم ها و حس لامسه میباشند. مثلا برای یادسپاری “سیب” شکل ظاهری، طعم، بو، رنگ و حس لامسه مربوط به آن را تواما به خاطر بسپارید و با صدای بلند واژه سیب را ادا کنید. ۱۳- از حس شوخ طبعی در به خاطر سپردن اطلاعات بهره جویید. هنگامی که مواد اطلاعاتی با عنصر شوخ طبعی در می آمیزد یادآوری آن آسانتر میگردد. اطلاعات را با موضوعات بامزه، خنده دار و عجیب وغریب همراه سازید. ۱۴- انگیزه و تمایل به یادگیری در روند یادسپاری حائز اهمیت است. وقتی شما علاقه و انگیزه به یادگیری مطلبی نداشته باشید بالطبع یادسپاری آن مطلب ناکارآمد خواهد بود. ۱۵- مغز خود را ورزش دهید. یک یا چند حس خود را بطور بدیع و خلاقانه ای درگیر کنید. مثلا اگر عادت دارید با دست راست خود مسواک بزنید، چند روز با دست چپ خود مسواک بزنید-و یا غذا را در کنار خانواده خود در کمال آرامش و سکوت صرف کنید-و یا با چشمان بسته دوش بگیرید.- کارهای غیر منتظره و غیر معمول انجام دهید- مسیر بازگشت به منزل خود را تغییر دهید- و یا مرکز خرید خود را تغییر دهید. ۱۶- به خاطر داشته باشید تکرار بموقع و مرور ذهنی اصول اولیه یادگیری و به یادسپاری میباشند. ۱۷- از نمودارها، اشکال و نمادها بیشتر استفاده کنید. نمادها قادرند اطلاعات پیچیده را بطور سریع و موثر رمزگردانی کنند. ۱۸- از حافظه عضله (حرکتی) خود کمال استفاده را برید. حافظه حرکتی بسیار نیرومند و موثر است. یادگیری اطلاعات بصورت عملی بندرت فراموش میگردند. به همین خاطر است که شما هیچگاه دوچرخه سواری را از یاد نخواهید برد، حتی اگر ۲۰ سال هم سوار دوچرخه نشوید. ۱۹- مراقب باشید یادگیری سطحی شما را گمراه نکند. بازشناسی(RECOGNITION) یک یادگیری سطحی است. در بازشناسی شما تنها در صورتی اطلاعات را به خاطر می آورید که، یا با آنها مستقیما مواجه شوید و یا سرنخ هایی مرتبط با آنها به شما ارائه گردد. اما در یادآوری (RECALL) بدون کمک سر نخها شما قادرخواهید بود، اطلاعات را بازیابی کنید. بنابراین یادآوری عمیق تر از بازشناسی است. نمونه عینی بازشناسی آزمونهای چند گزینه ای (تستی) و نمونه عینی یادآوری آزمونهای تشریحی میباشند. هنگامی که شما مطلبی را مطالعه میکنید به تصور اینکه کاملا مطلب را فراگرفته اید (به خاطر اثر حافظه بازشناسی) از مرور مجدد آن خودداری میکنید. اما تنها زمانی میتوانید از یادگیری خود یقین حاصل کنید که کتاب وی ا جزوه خود را کاملا ببندید و هر چه که آموخته اید را بروی کاغذ آورید. ۲۰- با شکم پر مطالعه نکرده و یا سر امتحان حاضر نشوید. هنگامی که معده شما پر است خون فراوانی به سمت معده و روده سرازیر میگردد تا عمل هضم انجام گیرد. از اینرو خون کمتری به مغز رسیده و کارایی ذهن شما کاهش می یابد. ۲۱- هورمونی موسوم به گرلین(GHRELIN) که توسط معده ترشح میگردد، بروی هیپوکامپوس اثر نیرومندی بجای میگذارد. سطح این هورمون زمانی که معده شما خالی است افزایش یافته و اشتها را تحریک میکند. این هورمون با تاثیر بروی هیپوکامپوس حافظه را تقویت میکند. بنابراین یادگیری با شکم خالی بهتر انجام میگیرد. ۲۲- ثابت گردیده هورمون لپتین (LEPTIN) که توسط سلولهای چربی ترشح میگردد، کنترل دریافت غذا، وزن و مهار اشتها را بعهده داشته و سبب افزایش ارتباطات بین سلولی در هیپوکامپوس میگردد. به همین خاطر ممکن است چاقی روند یادگیری وحافظه را کند و دشوار سازد. ۲۳- مثبت اندیشی و اعتماد بنفس نیز در یادگیری و حافظه تاثیر گذار است. چنانچه شما یادسپاری مطلبی را غیر ممکن بدانید، بالطبع نخواهید توانست مواد اطلاعاتی را بدرستی به خاطر بسپارید. تنظیم:جعفر پیل افکن – کارشناس ارشد روانشناسی بالینی واحدمشاوره سلامت روان مرکز آموزشی درمانی پورسینا

نفوذ در دل ها با شناخت فنون از طریق ارتباط موثر

نفوذ در دل ها با شناخت فنون از طریق ارتباط موثر فرزندم خیلی تغییر کرده، دیگه مثل گذشته نیست، به حرف هایم گوش نمی دهد، نصایحم بی اثر شده، با دوستان نا صالح رفت و آمد می کند، نمی دانم چه به گوش جوانم خوانده اند که این جوری از خانه و کاشانه بیزار شده، مثل سابق معلم ها و درس و مشقش را دوست ندارد، تازگی ها رفتارش تغییر کرده، با جنس مخالف ارتباط پیدا کرده، کسی را دوست دارد که اصلا باشان خانوادگی ما نمی سازد، پرخاشگر شده خصوصا در محیط خانه، هر چه می خواهم با او حرف بزنم نمی توانم، اما وقتی با دوست اش گرم می گیره حرف هاش تمام شدنی نیست و... همسرم مثل سابق مرا دوست ندارد، وقتی در دوران نامزدی بودیم بی من زندگی نداشت و مرا مکمل وجود خودش می دانست، هر وقتی از او دور می شدم همیشه بیادم بود، برایم نامه می نوشت، تلفن می زد، وقتی بر می گشتم انگار سال هاست مرا ندیده است، مرا در آغوش می کشید، گوئی من جان و روح او بودم. در یک کلا م او من بود و من او بودم. اما حالا هیچ فروغی ندارد، نه تلفنی، نه نامه ای، نه نوازشی، نه محبتی و نه صمیمیتی. کمتر با من حرف می زند. موقع صحبت کردن مثل سابق به من نگاه نمی کند. رویش را بر می گرداند. موقعی که می خواهم او را نوازش کنم نمی گذارد و خود را کنار می کشد. بیشتر وقتش را پای تلویزیون یا صحبت با دیگر دوستانش می گذراند، گویی من برای او غریبه ام. هر چه فکر می کنم کوتاهی ای از من سر نزده، حتی بیشتر از سابق کار می کنم تا بتوانم آسایش خانواده را فراهم آورم. بر اثر این کار سخت از بچه ها دور شده ام، مریض و کسل شده ام، کمتراستراحت می کنم، اما دریغ از پاسخ این همه محبت، بارها به طرق مختلف به او محبت کرده ام اما او به جای پاسخ به عمل من و ابراز احساسات، انگار پیام را نشنیده و خود را به بی خیالی می ز ند، راستی منهم خسته شدم، گوئی دو غریبه و بیگانه ایم زیر یک سقف... من آدمی هستم خجالتی با غریبه ها نمی توانم ارتباط برقرار کنم، اصلا بلد نیستم رابطه ای را با آنها شروع کنم، گوئی موقع راه رفتن همه به من نگاه می کنند. در دوران دانش آموزی همیشه گوشه گیر بودم و آخر کلا س می نشستم نمی توانم به کسی نه بگویم. دلیلش هم این است که من مثل سایرین قیافه و ظاهر خوبی ندارم و مردم دوست ندارند با من باشند. بارها شده که خواسته ام با دوستی صمیمی شوم اما بعد از چند روز دوستیمان به هم خورده، نفوذ کلا م ندارم، از نگاه کردن به چشم افراد خجالت می کشم. افراد به من می گویند تو آهسته و آرام مثل لا کپشت مطالبت را پیش می بری و حوصله ما از نحوه حرف زدنت سر می رود. خواسته ام با بوسیدن و نوازش افراد و گرفتن دست های آنها محبت خود را اعلا م کنم اما آنها طور دیگری برداشت کرده اند. آخر چرا من دوست صمیمی ندارم. نمی توانم در جمع حرف بزنم، خجالتیم و... هزاران مورد از مشکلا ت فوق که مشکل ارتباط است درافراد مختلف اعم از بی سواد و با سواد، دختر و پسر، پیر و جوان مشاهده می شود که نمی توانند با همسر، فرزند یا دوست خود ارتباط موثری بگیرند، به حرفهایشان گوش نمی دهند، در انزوا به سر می برند، اختلا ف خانوادگی دارند و ده ها مشکل دیگر... آیا می دانید دلیل این همه مشکلا ت و بدترین مشکل عصر حاضر ما(ارتباط موثر) در چیست؟ کسی که نتواند در جهان ارتباطات، ارتباط موثر بگیرد راز نفوذ در دل ها را از دست داده است. همسرش با او مثل غریبه می شود. فرزندش حرفش را گوش نمی دهد. مشتری اش می پرد، حرفش را کسی گوش نمی دهد. اما راز موفقیت، راز پیشرفت، راز افرادی که به قله های شهرت و ثروت رسیده اند ارتباط است. ارتباط موثر با خود و ارتباط موثر با دیگران، به عبارت دیگر ارتباط درونی و ارتباط بیرونی، رکن اصلی هر ارتباط موفقی، ارتباط با خویشتن است. وقتی ما در درون خود و موقع خلوت و تنهایی با خودمان، وجودمان را بی ثمر بدانیم، قیافه امان را زشت بپنداریم، خود را خجالتی محسوب کنیم، یا خود را آدم خجالتی و گوشه گیر و کم گوئی به حساب آوریم، آیا می توانیم در عالم بیرون از ذهن، یعنی جهان عینی و ملموس با افراد دیگر ارتباط مفیدی بگیریم. جواب بی شک منفی است. هر ارتباطی تحت تاثیر تصویر ذهنی شخص است، فردی که خود را زشت می داند هیچ وقت قادر نیست با دیگران ارتباط موثری داشته باشد. اما افرادی که خود را زیبا و شاد و بشاش و دوست داشتنی به حساب می آورند موفقیت آنها تضمین شده است. فروشنده ای که در ذهنش خود را آدم بدخلقی می پندارد که نمی تواند مشتری ها را جذب کند و با خود می گوید «من با این همه خوبی و انصاف مشتری زیادی ندارم» ارتباطش با مشتری را از دست می دهد.www.zibaweb.com بچه ای که پدر و مادرش را نسل قدیم ومنسوخ شده وگاها خرافاتی می پندارد آیا نباید انتظار داشته باشیم که حرف پدر و مادرش را گوش ندهد و به سخنان دوستانی که آنها را مد روز و روشنفکر می پندارد گوش دهد، البته که این این طور است. آنتونی رابینز فصل اول کتاب قدرت بی کران را به قدرت ارتباط اختصاص داده است و می گوید: «شخصی که در اثر تصادف صورتش سوخته و زشت شده بود در بیمارستان عاشق خانم پرستار زیبایی شد. همه به او گفتند تو که فلج شده ای و زیبائیت را از دست داده ای این کار تو نوعی دیوانگی است، این خانم خواستگاران زیادی داشته وهمه را جواب کرده وای به حال تو. اما این آقا ارتباط مثبت با خودش را حفظ کرد و تصویر مثبت ذهنی ای که از خود داشت باعث شد که با پرستار رابطه خوبی برقرار کند و کم کم پیشنهاد ازدواج به او داد و موفق شد.» آری معجزه ارتباط هر کاری می کند. . چرا نمی توانیم ارتباط موثری داشته باشیم؟ هرگاه با مواردی مانند گوش ندادن فرزند یا دوست نداشتن همسر یا عدم توانایی ارتباط با افراد دیگر مواجه شدید بدانید که در یکی از موارد زیر ضعیف عمل کرده اید: ۱) سیستم ادراکی شخص را نشناخته اید که بر اساس آن پیام بفرستید. ۲) از ابراز احساسات طرف مقابل جلوگیری کرده اید. ۳) از ابراز احساسات خودتان جلوگیری کرده اید. ۴) هنر شنیدن و تکنیک گوش دادن را بلد نیستید. ۵) هنر حرف زدن و بیان افکار خویش را بلد نیستید. ۶) از تکنیک های ارتباط موثر بی اطلا عید. ۷) فنون متقاعد کردن را نمی دانید ( همگامی، همراهی با زبان بدن، تکنیک خلع سلا ح و هدایت و ظروف مرتبط) هر گاه سیستم ادراکی افراد را نشناسید نمی توانید از زاویه دید آنها جهان را بنگرید. NLP که یکی از تکنولوژی های روانشناسی نوین نیم قرن اخیر است، می گوید افراد مختلف سیستم های ادراکی متفاوتی دارند و افراد را در سه دسته تیپ ادراکی - عصبی معرفی می کند. NLP معتقد است اگر ما زبان پیام گیر و پیام رسان افراد را بشناسیم می توانیم به راحتی با آنها ارتباط برقرار کنیم. هر کسی زبان خاصی برای ارسال پیام دارد یعنی روی طول موج خاصی حرف می زند که اگر گیرنده خود را روی آن طول موج تنظیم نکنیم نمی توانیم مطالب و افکار و احساسات او را دریافت کنیم. همچنین شما هم باید فرستنده عصبی - ادراکی خود را طوری تنظیم کنید که بتوانید روی طول موج گیرنده طرف مقابل برنامه پخش کنید تا او بفهمد شما چه می گوئید. یکی از دلا یل عدم ارتباط موفق با افراد همین نشناختن سیستم های ادراکی است. شناسائی سیستم های ادراکی از دیدگاه NLP رمز نفوذ ۱- NLP می گوید افراد براساس اطلا عات دریافتی از محیط پیام های مختلف را دریافت کرده و در سیستم ذهنی خود آن را پردازش و ذخیره می کنند افراد این پیام ها را طبق سیستم ذهنی خود اولا دریافت می کنند ثانیا براساس همان سیستم عصبی ادراکی خود پیام ارسال می کنند. برای توضیح واضح این مطلب می گوئیم، افراد در سه دسته تیپ ادراکی قرار می گیرند. دسته اول افرادی هستند که بینائی بر آنها حاکم است. یعنی جهان را براساس تصاویر ادراک می کنند اینان را چشم ها و تصاویر اداره و کنترل می کنند. این دسته در NLP به افراد بصری معروفند. دسته دیگر گوش بر آنها حاکم است و جهان را براساس اصوات درک می کنند، الحان و اصوات و کلمات طول موج تنظیم شده آنهاست. اینان در علم NLP به افراد سمعی معروفند. دسته دیگر که جهان حاکم بر آنها جهان لا مسه است امور را به صورت احساسات و امور لمسی درک می کنند تا دست نزنند و لمس نکنند نمی گیرند، اینان را افراد لمسی می نامند. برای شناسایی سریع و بهتر این افراد سایر خصوصیات این افراد را همراه با تعریف NLP بیان می کنیم، البته در کتاب ایجاد صمیمیت در زوجین هم این سیستم ها و تعاریف را به اندازه کافی شرح داده ایم. NLP مخفف (Programming Linugsticu Neuro) می باشد که به معنای «برنامه ریزی عصبی کلامی» است. یعنی ذهن انسان براساس کلمات و تصاویر و امور لمسی برنامه ریزی می شود و هر عمل و رفتار و گفتار و نگرش ما بر اثر برنامه ای است که در ذهن ما ثبت شده است برای ارتباط بهتر باید کانال های پیام رسانی و ارتباط گیری و دریافت پیام افراد مختلف را بشناسید. NLP به تغییر ذهنیت با توجه به برنامه های دریافتی معتقد است. NLP می گوید افراد در یکی از سیستم های ادراکی بصری، لمسی یا سمعی قرار می گیرند. NLP می گوید راز اختلاف در نشناختن این سیستم های ادراکی و عدم ارتباط صحیح است. روحیه و ارتباط جسم، اعصاب و روان با هم و کنترل ذهن و تاثیر بر جسم، از دیگر مواردی است که در NLP مطرح می شود. فرمول موفقیت مدیریتی موفق، فنون ارتباط موثر، استراتژی درک پیام و ارسال پیام و مهندسی ذهن از موارد مورد بحث NLP است. کتاب های ریچارد بندلر، جان گریندر و آنتونی رابینز منابع خوبی برای شناسایی اصول این علم هستند. در این فصل به شناسایی سیستم های ادراکی از دیدگاه NLP می پردازیم تا بهتر و سریع تر قادر به برقراری ارتباط مفید باشید. ۱) افراد بصری: این دسته افراد که چشم ها را به عنوان کانال اولیه دریافت پیام به کار می برند، جهان را براساس تصاویر ادراک می کنند. جهان حاکم بر ذهن آنها تصویر است، نور است، مناظر، امواج بینائی، رنگ ها و چشم اندازها آنها را متاثر می کند. این دسته افراد چون افکارشان به صورت تصویر در ذهنشان نقش می بندد برای بیان افکارشان، یا دریافت پیام از محیط اطراف و افراد مختلف باید سرعت داشته باشند زیرا سرعت نور و تصویر در عالم مادی زیاد است. همچنین در عالم ذهن این افراد که بصری اند (یا بینائی) افکار تصویری آنها با سرعت همراه است لذا برای آنکه خود را با افکارشان هماهنگ کنند غالبا سریع حرف می زنند. گوئی برای به پایان رساندن مطلبشان وقت همیشه تنگ است. برای بیان بهتر و تفهیم مطالب از حرکات سریع دست و گردن و دیگر اعضای بدن استفاده فراوانی می کنند. غالبا وقتی گرم صحبت می شوند دستهایشان را بالاتر از سینه قرار می دهند و دست ها را جدا از هم به شکل تصویری که در ذهنشان است در می آورند مفهوم ذهنیشان را در فضا برای مخاطب ترسیم می کنند. حرکات چشم ها در آنها موقع حرف زدن محسوس دست گوئی به سخنی که می گویند می نگرند... ذهنشان براساس تصاویر می اندیشد. آنچه را ببینند، در اولویت قرار می دهند نه آنچه را که بشنوند. موقع تفریح دوست دارند به جاهای زیبا بروند در حرف هایشان تکیه کلام های بصری به کار می رود. مثلا می گویند: «چه چشم انداز زیبایی، چه غروبی، چه رنگی، چه جلائی، چه قدر زیبا، چه زشت» اینان به اندازه بزرگی و کوچکی، تاریکی و روشنی اهمیت فراوانی می دهند. زبان دریافت پیام آنها دیداری است یعنی باید محبت را ببینند نه بشنوند، یعنی اگر بخواهی به آنها اعلام کنی که دوستشان دارید باید کادو هدیه بدهید، نامه بنویسید، کلمه دوستت دارم را بنویسید. به آنها نگاه کنید همواره از آنچه که خوششان می آید تعریف تصویری کنید، عکس را دوست دارند، عاشق سینما و تلویزیون هستند. کمتر به رادیو و تلفن اهمیت می دهند. افراد بصری تند و تیزند، عقلشان در چشمشان است. سریعا عاشق می شوند سپس ول می کنند، ضرب المثل از دل برود آنچه که از دیده برفت روانشناسی اینان را بیان می کند مثل جرقه هستند و گاهی خرمنی را به آتش می کشند. دعوایشان یک لحظه است، یک لحظه کاری می کنند و سپس پشیمان می شوند، کینه به دل راه نمی دهند، به حرف هایی که از دهانشان خارج می شود توجهی ندارند. حرف زدن سریع و نگاه و اشاره رکن شناسایی آنها است. ۲) افراد سمعی: افراد سمعی جهان را با اصوات و الحان و موسیقی درک می کنند، شنوائی بر آنها حاکم است برای ایجاد انگیزه، عاشق شدن، یا انجام کاری، اولین کانال تحریک کننده و برانگیزاننده آنها شنیدن (گوش) است. (برخلاف افراد بصری که باید ببیند) اینها دوست دارند مطلبی را هزار بار بشنوند تا ببینند. ریتم کلام افراد سمعی دارای ضرباهنگ و طنین خاصی است، شمرده و موزون حرف می زنند نسبت به کلماتی که از دهانشان خارج می شود وسواس دارند آنچه را که می گویند به دقت انتخاب کرده و غالبا سخنانشان طعنه آمیز و نیش دار است. افراد سمعی در سخن گفتن سرعت متوسطی دارند، شمرده و آهنگین و موزون و ریتم دار و با لحن خاصی سخن می گویند. تکیه کلامشان براساس صورت و کلام است. کلماتی چون: بشنو، گوش کن، چه صدای گوش خراشی، وزوز، چه شلوغ، چه ساکت، چه لحنی، چه طنینی، چه موسیقی خوشی، خوش کلام، منطقی، حساب شده، حسابی و... اینان دوست دارند پیام محبت آمیز و عشق و علاقه شان را به طرف مقابل بگویند، مثلا می گویند عزیزم دوستت دارم، زبان اینها زبان صوت و کلام است. اگر کسی آنها را دوست داشته باشد باید بگوید عزیزم تو را دوست دارم تا پیام را درک کنند آن هم با لحن عاشقانه و دوست داشتنی. اگر کسی را دوست داشته باشند به صورت کلام آن را به زبان میآورند و می گویند دوستت دارم، بیشتر دوست دارند تلفن بزنند، رادیو را بیشتر از تلویزیون دوست دارند. کمتر به کانال بصری توجه می کنند، موقع صحبت کردن کمتر نگاه می کنند اگر از کسی ناراحت بشوند از همکلامی با او خودداری می کنند و اگر کسی را دوست داشته باشند با او بیشتر حرف می زنند، ولی افراد بصری اگر از کسی ناراحت شوند نگاهش نمی کنند و روی خود را بر می گردانند و اگر کسی را دوست داشته باشند به او زیاد نگاه می کنند. افراد سمعی موقع صحبت کردن کمتر اشاره می کنند و دستهایشان موقع گرم صحبت شدن تا حد کمر و سینه بالا می آید. حرکت چشم هایشان کمتر و کندتر از افراد بصری است. افراد سمعی به موسیقی و آواز و سخن اهمیت خاصی می دهند. افراد سمعی به دو دوسته سمعی متمایل به بصری و سمعی کاملا منطقی تقسیم می شوند افراد سمعی کاملا منطقی طبق آمار و ارقام و اعداد و محاسبه جهان را درک می کنند اینان افراد بصری را افراد ساده دل واحساساتی محسوب می کنند. افراد بصری عاشق افراد زیبا وخوشگل می شوند ولی افراد سمعی عاشق افراد خوش کلا م و خوش برخورد و خوش صدا می شوند. ۳) افراد لمسی: این دسته افراد جهان را نه به صورت بصری و نه به صورت سمعی بلکه به صورت امور ملموس درک می کنند تا لمس نکنند و احساس نکنند درک نمی کنند. این دسته افراد، افرادی درونگرا، سنگین و منطقی هستند، امور را به صورت لمسی درونی و احساس درونی، درک می کنند. در انتخابهایشان سنگینی، محکمی، ثبات و آهستگی مد نظر است و غالبا ماشین های سنگین و محکم انتخاب می کنند. بر خلا ف افراد بصری که ماشین های سبک و پرسرعت و رنگی انتخاب می کنند و یا افراد سمعی که ماشین های آرام و خوش صدا و موزون انتخاب می کنند. افراد لمسی در تکیه کلا مهایشان کلمات لمسی را به کار می برند از جمله، قابل دسترس، سخت، سنگین، سبک، چقدر دلنشین، چه لطیف، چه زبر، چه آدم خشک و بی انعطافی، جملاتی چون «گوئی دنیا بر سرم خراب شده یا این درس چون کوه مقابلم است و چه سرد و بی روحی را در سخنهایشان تکیه کلا م قرار می د هند» غالبا به کندی حرف می زنند، گوئی برای یافتن کلمات و جملات، مدتی در درون ذهن خویش می گردند. آهستگی و تانی و مکث در صحبت ها، نشانه این دسته افراد ااست و موقع سخنرانی و خوانندگی دستهایشان را به هم یا به شکم یا لباس می چسبانند. تنظیم :جعفر پیل افکن –کارشناس ارشد روانشناسی بالینی واحد مشاوره سلامت روان مرکز آموزشی درمانی پورسینا

فواید لبخند زدن در محل‌ کار

فواید لبخند زدن در محل‌ کار همه ما در زندگی کلمات پنج حرفی زیادی شنیده‌ایم اما مطمئنا هیچکدام به قدرت لبخند نبوده‌اند. خیلی‌ها نمی دانند که رونق در کار و تجارتشان ممکن است ناشی از رفتارها و اعمال مثبت آنها باشد. واقعیت این است که هیچکس دوست ندارد در محیطی خصمانه کار کند. وقتی آدمها از محل‌کارشان لذت ببرند و احساس کنند که بخاطر تلاش‌هایشان به آنها اعتماد شده و از آنها قدردانی می‌شود، در کارشان تلاش بیشتری کرده و بازده بهتری نیز خواهند داشت. مطمئنا این نتیجه بهتری در بر داشته و روابط با دیگران، از همکاران گرفته تا مشتریان بهتر خواهد بود. پاول اشپیگل‌من اعتقاد دارد که: «کار و تجارت فقط ایجاد رابطه است». مغز ما طوری برنامه‌ریزی شده است که به مهربانی و اعتماد واکنش می‌دهد و این مسئله توضیح‌دهنده روابط ما در محل‌کار است. وقتی کسی با ما با مهربانی و احترام برخورد می‌کند، مغز ما اکسی‌توسین و دوپامین بیشتری تولید می‌کند که باعث می‌شود آرامش فکر داشته و با بقیه همکاری بهتری داشته باشیم. اما وقتی احساس تهدید کنیم یا با ما غیرمحترمانه رفتار شود، خلاف آن اتفاق می‌افتد و هیچ تمایلی برای کار گروهی نخواهیم داشت و بازده کارمان نیز ضعیف خواهد بود. تاثیرات منفی مثل میکروب هستند، وقتی حرف زشت و زننده‌ای می‌شنوید، برگشتن به روند کاری سابقتان سخت خواهد شد. برای فراموش کردن یک توهین به پنج تحسین نیاز است. همچنین نمی‌توانید تظاهر به مهربانی کنید چون همه ما آدمها خیلی راحت مهربانی تظاهری را از مهربانی واقعی تشخیص می‌دهیم. لبخند زدن در محیط کار نقش بسیار مهمی در ایجاد ارتباط مؤثر بین کارمندان و مشتریان دارد. کسی که همواره در برابر مشتری لبخند می زند میتواند حس اعتماد و رضایت را در وی القا کند. مطمئناً چهره اخم آلود، منفی گرایی و احساس ناامنی را برای مخاطبین به دنبال خواهد داشت. ۵ راه برای مهربانی کردن همه آدمها می‌توانند از تاثیرات خوب مهربانی در محل‌کار خود بهره ببرند. در زیر به ۵ راه برای ایجاد محیطی بهتر در محل‌کار اشاره می‌کنیم: ۱. اعتبارتان را تقسیم کنید. اگر برایتان مهم نباشد که پاداش به چه کسی می‌رسد، کارهای قوی‌العاده‌تری می‌توانید انجام دهید. وقتی اعتبار و دستاوردهایتان را تقسیم می‌کنید، همکاران و مشتریانتان هم احساس خواهند کرد که در موفقیتتان شریک هستند. ۲. با هیچکس با تحقیر حرف نزنید. یکی از سریعترین راه‌ها برای تخریب وجهه شغلی این است که با کسی با تحقیر صحبت شود--مخصوصا با یک زیردست مثل دستیار یا پیام‌رسان. در محل‌کار هر فرد یک ایده است و هر ایده با پول و سود همراه است. هر بار که با کسی بد و توهین آمیز حرف می‌زنید، یک در سوددهی را به روی خود می‌بندید. ۳. روی مثبت‌ها تمرکز کنید. حتی در بدترین موقعیت‌ها هم پیدا کردن یک نکته مثبت برای فکر کردن و تمرکز بر ‌آن خیلی مهم است. ما دیگران را تشویق می‌کنیم که صادق باشند و ‌احساسشان را به زبان بیاورند. اما ممکن است خیلی اوقات با آنها موافق نباشیم. در این موقعیت‌ها میتوانیم به طریقی که مثبت و تشویق‌آمیز باشد به آنها «نه» بگوییم. مثلا اگر یکی از باهوش‌ترین کارمندهایتان همیشه دیر کار خود را تحویل می‌دهد، می‌توانید با تحسین ایده‌ها و کارهایش حرفتان را شروع کنید. بعد مشکل تاخیر در تحویل کارهایش را مطرح کنید و با این روش در کنار اخطار دادن به او، نشانش می‌دهید که کارهایش را قبول دارید و تحسین می‌کنید. ۴. مودب باشید. مارک تواین گفته است که می‌تواند دو ماه با یک تحسین خوب زندگی کند. تحسین کردن دیگران یا تشکر کردن هیچ هزینه‌ای برایتان ندارد. شما می‌توانید با یک اظهارنظر مثبت و تحسین به‌جا، دستاوردهای شرکت را چند‌برابر کنید. ۵\پس بیایید همیشه لبخند بزنید. تنظیم :جعفر پیل افکن –کارشناس ارشد روانشناسی بالینی واحد سلامت روان مرکز آموزشی و درمانی پورسینا

خستگی در اسکلروز متعدد و ارتباط آن با وضعیت بالینی بیماران

خستگي در اسكلروز متعدد و ارتباط آن با وضعيت باليني بيماران دكتر بابك بخشايش اقبالي(M.D)1- دكتر مظفر حسيني‌نژاد(M.D)1- *دكتر سيدعلي رودباري(M.D)1- دكتر حميدرضا حاتميان(M.D)1 *نويسنده مسئول: رشت، دانشگاه علوم پزشکي گيلان، بيمارستان پورسينا پست الکترونيک: roudbary@gums.ac.ir تاريخ دريافت مقاله: 12/6/90 تاريخ پذيرش:9/9/90 چکيده مقدمه: اسكلروز متعدد (MS) شايع‌ترين علت ناتواني دايمي در بالغان جوان است و ايران جزء نواحي پر خطر براي آن محسوب مي‌شود. ميزان بروز اين بيماري در سال‌هاي اخير رو به افزايش است. خستگي يكي از شكايت‌هاي شايع و ناتوان‌كننده در بيماران دچار اسكلروز متعدد است كه تشخيص و درمان بموقع آن مي تواند تاثير بسزايي در بهبود كيفيت زندگي اين افراد داشته‌باشد. به دليل ناهمگون بودن نتايج ساير مطالعات در مورد شيوع خستگي در MS و عوامل مؤثر بر آن و اين كه اكثر آنها به بررسي جامع تاثير وضعيت باليني بر شيوع و شدت خستگي نپرداخته‌اند، اين مطالعه با هدف تعيين فراواني نسبي و عوامل باليني مرتبط با خستگي در بيماران MS طراحي شده است. هدف: بررسي فراواني نسبي خستگي در بيماران و تاثير وضعيت باليني بيماران بر خستگي مواد روش‌ها: در اين مطالعه مقطعي 167 بيمار دچار MS قطعي عودكننده طبق معيارهاي مك دونالد 2005 فرم پرسشنامة مطالعه شامل مشخصات دموگرافي و باليني اصلي مربوط به اسكلروز متعدد (بينائي، حسي، حركتي، تعادلي، و اسفنگتري) و مقياس شدت خستگي (FSS)را پر کرده و سپس از نظر تعيين نمرة مقياس ناتواني ناشي از بيماري (EDSS) معاينة باليني شدند. اطلاعات جمع‌آوري شده با نرم‌افزار SPSS 17 مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. نتايج: از 167 بيمار، 43 نفر (7/25%) مرد و 124 نفر (3/74%) زن بودند. متوسط سن آنها 34/32 ساله، متوسط نمرة خستگي بر حسب مقياس شدت خستگي 49/39 و متوسط نمرة EDSS بيماران 96/1 بود. فراواني نسبي خستگي در بيماران 5/60% بود. در آناليز تك متغيري ارتباط معني‌داري بين شدت خستگي با سن، شدت ناتواني بر حسب EDSS، درگيري سيستم حركتي، اختلال تعادل، علايم حسي و اسفنکتري ديده‌شد ولي در آناليز چند متغيري ارتباط معني‌دار تنها با EDSS )001/0 (P<و سن)001/0= (P بيماران بدست آمد. نتيجه‌گيري: خستگي علامت شايعي در اسكلروز متعدد است. گرچه خستگي نشانگاني ناهمگون است كه علل فراوان دارد؛ ولي با بررسي وضع باليني بيماران تا حد زياد مي‌توان وقوع خستگي در بيماران را پيش‌بيني كرد. به‌نظر مي‌رسد كه نمره EDSS به عنوان شاخص پيشگويي‌كننده كارا و كافي از نظر شدت خستگي بيمار عمل كند. كليد واژه ها: ام اس/ خستگي

بررسی عوامل مرتبط با سردرد و کمر درد پس از بی‌حسی نخاعی در اعمال جراحی ارتوپدی

مقدمه: بي‌حسي اسپاينال به عنوان روشي متداول در جراحي شناخته شده‌است كه از نظر عوارض جانبي بدنبال آن، در برخي موارد سر درد و كمر درد گزارش شده‌است. عوامل متعددي همانند شكل سوزن، اندازه آن، جنس و سن بيمار و تعداد موارد انجام شده در بروز آن دخيل هستند. هدف: بررسي عوامل مرتبط و اتخاذ روش‌هاي تعديل آن مواد و روش‌ها: اين پژوهش به‌صورت مطالعه‌اي توصيفي و آينده‌نگر بر 200 بيمار 65- 15 ساله ASA كلاس 1 و2 كانديد جراحي ارتوپدي اندام تحتاني صورت پذيرفت. بيهوشي با سوزن 24 و ليدوکائين 5% و اپي‌نفرين انجام شد. پرسشنامه بيماران از لحاظ سردرد-کمردرد قبلي يا سابقه بيهوشي نخاعي پر شد. همچنين، در مرحله پس از جراحي نيز از سردرد وكمر درد به فاصله‌ي يك روز، يك‌هفته و يك‌ماه پس از جراحي پرسيده شد. سردرد يا كمر دردهاي غيرقابل كنترل با درمان‌هاي معمول با تجويز مسكن‌هاي اوپيوئيدي درمان مي شدند. آناليز آماري توسط SPSS 16 صورت پذيرفت و P<0.05 معني‌دار تلقي شد. نتايج: 25 نفر(5/12%) از بيماران سابقه¬ي كمر درد و 13 بيمار(5/6%) نيز سابقه‌ي سردرد معمولي داشتند. در آناليز انجام شده ميزان سر درد در يك روز، يك هفته و يك ماه پس از بي‌حسي به ترتيب (5/6%، 5/3% و 1%) و هم چنين ميزان كمردرد بيماران به ترتيب 16%، 9% و 5/3% بدست آمد كه البته دو معيار فوق تفاوت آماري معني‌داري نداشتند در بيماران داراي سابقه بي‌حسي اسپانيال و مشكل كمردرد تفاوت آماري معني‌داري بدست آمد(P<0.001 ). چنين يافته‌اي در خصوص سردرد نيز ملاحظه شد. نتيجه‌گيري: به نظر مي رسد بين سردرد و كمر درد بيماران با سابقه بي‌حسي اسپانيال ارتباط معني‌داري وجود داشته‌است. كمر درد قبلي و جنس تأثير بارزي بر كمردرد پس از عمل داشت كه در مورد سردرد چنين يافته‌اي بدست نيامد. کليد واژه‌ها: بي‌حسي نخاعي/ سردرد/ عوارض پس از عمل جراحي/ كمردرد

گزارش یک مورد آمبولیزاسیون بوسیله کویل در فیستول شریانی وریدی ناشی از تروما

چكيده مقدمه: فيستول شرياني وريدي (AVF)ناشي از تروما يك ارتباط غيرطبيعي بين شريان و وريد است. كه در 10درصد تروماهای شرياني ايجاد مي¬شود. در صورت تأخير در درمان این بیماری عوارض مختلفي از قبيل نارسايي قلبي، واريس و زخم¬هاي واريسي مشاهده مي¬شود. در موارد AVF تروماتیک مزمن روش¬هاي جراحي باز ممکن است با عوارض قابل توجهی همراه باشد که علت آن وجود شريان¬هاي جانبي فراوان و وريدهاي واریسی در محل فیستول است که خطر خونریزی در حین جراحی باز را به طور قابل توجهی بالا برده و با احتمال از دست رفتن اندام همراه است. استفاده روش¬هاي اندووسكولار مانند آمبولیزاسیون فیستول، جایگزین مناسب و کم عارضه¬ای برای روش¬های جراحی باز هستند که با بي‌حسي موضعی قابل انجام و بسیار کم¬خطرتر است. معرفي مورد: بيمار مرد 53 ساله¬اي بود كه 29 سال قبل در جنگ تحميلي مورد اصابت تركش قرار گرفته بود. درCT آنژيوگرافي انجام شده وي فيستول شرياني وريدي اندام تحتاني گزارش شده بود. بيمار تحت انژيوگرافي اندام تحتاني راست قرار گرفت و فيستول بين شريان پرونئال و وريد پرونئال با روش اندووسکولار با آمبولیزاسیون ترميم شد. نتيجه¬گيري:روش¬هاي اندووسكولار جايگزين مناسب¬تري براي جراحي باز مي¬باشد. كليد واژه: آمبولي/ زخم¬ها و آسیب¬ها/ فيستول بین سرخرگ و سیاهرگ/ کویل

آموزش مراقبت در منزل از بیماران گیلن باره

این بیماری اختلالی است که در نتیجه حمله سیستم ایمنی به اعصاب محیطی ایجاد م یشود و به دنبال این حمله احساس ضعف در ماهیچه ها ، بی حسی ،گزگز و گاهی اوقات فلجی دیده می شود. معمولا این بیماری با بی حسی و ضعف در پاها شروع می شود.(ممکن است بیمار احساس گزگزشدن داشته باشد) و نشانه ها در عرض حدود چند هفته به قسمت های بالایی بدن کشیده می شوند. علت این بیماری هنوز به روشنی مشخص نیست اما اغلب بعد از یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا اتفاق می افتد و در بعضی موارد ممکن است بعد از اعمال جراحی اتفاق بیافتد و گاهی به هیچ عامل شناخته شده ای وجود ندارد. درمان : برای این بیماری درمان قطعی وجود ندارد.اما راهه ایی وجود دارد که علایم را بهبود می بخشد. 1) IVIG (ایمنوگلوبولین داخل وریدی) که این دارو از جنس پروتئین است و سیستم ایمنی در برابر حملات میکروب های مهاجم محافظت می کند. 2) پلاسما فرزیس : که دستگاهی به بدن بیمار وصل میشود که خون به درون آن کشیده میشود و آنتی بادی های حمله کننده به اعتصاب به این وسیله آن از خون جدا می شوند.این آنتی بادی ها پروتئین هایی هستند که در خون وجود دارند و باعث حمله سیستم ایمنی بدن می شوند. نکاتی که باید در بیماران مبتلا به سندروم گلین باره مورد توجه قرارگیرد، شامل موارد زیر است : •بیمارشما باید در یک محیط خلوت و آرام استراحت نماید.برای اینکه ترس و اضطراب بیمار کاهش یابد.ملاقات با دوستان و افراد خانواده و فعالیت هایی مانند تماشای تلویزیون ، گوش دادن به موسیقی برای وی مفید باشد. •تنفس بیمار باید مرتبا کنترل شود به این علت که در اثر این بیماری عضلات تنفسی ضعیف می شوند بهتر است بیمار را در حالت نیمه نشسته قرار دهید. •در صورتیکه بیمار شما به مدت طولانی به پشت بخوابد ممکن است دچار زخم بستر شود به همین دلیل هر 2 ساعت یکبار بیمار را به پهلو قرار دهید و برای به جریان در آمدن گردش خون پشت وی را ماساژ دهید. با پدهایی روی جاهایی از بدن وی که برجستگی استخوانی دارند مانند آرنج و پاشنه پا استفاده کنید. •در صورتیکه بیمار شما قادر به خوردن غذا و مایعات نباشد برای وی لوله ای از طریق بینی به معده گذاشته می شود و از آن طریق تغذیه میشود اما اگر بیمار قادر به خوردن می باشد توجه داشته باشید که در طول روز 6 تا8 لیوان آب به وی بدهید. همچنین مصرف میوه جات و سبزیجات تازه برای وی مفید می باشد. •در صورتیکه بیمار قادر به حرکت دادن اندام های انتهایی خود یعنی پاها نمی باشد خطر بروز لخته در عروق او وجود دارد بنابراین باید به وی مایعات کافی بدهید ، بدینوسیله یک بالش پاهای او را بالا نگه دارید و برای وی جوراب الاستیک تهیه نمایید. •از بیمار بخواهید هر ساعت یک نفس عمیق کشیده و بدون آنکه نفس خود را بیرون بدهد از یک تا بیست بشمارد . نحوه مراقبت از خود: مددجوی گرامی ، نکات زیر به شما کمک می کند تا بهتر بیماری خود را کنترل کنید : 1. از مصرف سیگار و الکل خودداری کنید 2. با دقت توصیه های پزشک و پرستارتان را دنبال کنید 3. داروهای خود را درست و سروقت مصرف کنید. 4. اگر فیزیوتراپی می شوید به دقت ورزش های مربوطه را انجام دهید تا عضلاتتان دوباره انعطاف پذیر و قدرتمند شود. 5. مشاوره با یک روانشناس به سازگار شدن شما با شرایط بیماری و کیفیت زندگی مطلوب کمک می کند.

انواع قطع عضو ( آمپوتاسیون )

جهت دریافت اطلاعات بر روی فایل پیوست کلیک نمایید.

واریس پا

واریس هنگامی ‌رخ می‌دهد كه این دریچه‌ها دچار نارسواریس بیماری است كه در طی آن دیواره ی وریدها(سیاهرگ ها) دچار تورم و برآمدگی پیاز مانند می‌شوند. این مشكل به طور عمده در دیواره ی وریدهای قسمت تحتانی ساق پا دیده می‌شود. هر ورید یا سیاه‌رگ دارای دریچه‌های كنترل كننده جریان خون است. واریس هنگامی ‌رخ می‌دهد كه این دریچه‌ها دچار نارسایی شده باشند و به فعالیت طبیعی خود ادامه ندهند. یكی از علل به وجود آورنده این حالت، فشارهای درون لوله گوارشی مثلا به دلیل ابتلا به یبوست است. بعضی از سیاه‌رگ‌های واریسی به طور عمیقی درون ساق پا قرار داشته و قابل مشاهده نیستند. مددجو گرامی جهت دریافت اطلاعات بیشتر بر روی فایل پیوست کلیک نمایید.

انسداد شریان

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده

لطفاً جهت دریافت اطلاعات بر روی پیوست کلیک نمایید.

پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

اصول مراقبت از پا در بیماران دیابتی

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

ترومای فک و صورت

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کیلک نمایید .

آموزش روش صحیح انجام ساکشن

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

سرطان روده

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

گرافت یا پیوند پوستی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

راهنمای مراقبت از خود بعد از جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

DVT

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

آپاندکتومی ( آپاندیس )

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

اسپلنکتومی ( برداشتن طحال )

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

انسداد روده کوچک

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

جراحی برداشتن پستان ( ماستکتومی )

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

فلگمون آپاندیسیت

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

کیسه کلستومی

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

عمل کیسه صفرا و مراقبتهای بعد عمل

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

کیست پیلونیدال

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

آموزش در منزل در جراحی معده

هدف نهايي مراقبت هاي دوران جراحي بهبودي كامل و بدون عارضه بعد از عمل جراحي است.اين مسئله براي بيشتر بيماراني كه به اطاق عمل برده مي شوند، يك نتيجه مورد انتظار است.لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

بعد از عمل جراحی واریس

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

فتق یا هرنی

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

بعد از عمل بواسیر - هموروئید - شقاق

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

آموزش درمنزل بعد از هیسترکتومی

لطفاً جهت دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

آموزش درمنزل بعد از هیسترکتومی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

مراقبت های پرستاری از لوله ی تراکئوستومی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

تومور مغزی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

پیشگیری از حوادث درکودکان

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

خونریزی مغزی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

دیسک گردن

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

دیسک کمر

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

زخم بستر

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی مهره کمر

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

سندرم کارپاتانل

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

هیدروسفالی و مراقبت از شنت گذاری

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

آبسه مغزی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

ترومای گردن

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

تومورهای نخاعی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

تومورهای ستون فقرات

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

بیماری MS

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

خونریزی داخل مغزی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

تغذیه در بیماران سکته مغزی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

تغذیه ومراقبت در MS

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

مراقبت از بیمار دچار کاهش سطح هوشیاری

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

آموزش مراقبت در منزل از بیماران سکته مغزی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

فیزیوتراپی اندامها در بیماران غیرهوشیار

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

فیزیوتراپی اندامها در بیماران هوشیار

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

فیزیوتراپی تنفسی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

کم خونی فقر آهن چیست ؟

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

توصیه های رژیمی برای دیابت

لطفا برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

مراقبت از گچ

لطفا برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

پلالاک گذاری

لطفا برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

ترانسفوزیون خون و فراورده های خونی

لطفا برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

پروتزگذاری (تعویض مفصل ران)

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

پوکی استخوان و روشهای پیشگیری

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

تعویض مفصل زانو

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

سندرم کمپارتمان

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شوک وانواع آن و مراقبتھای پرستاری

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

عوارض شکستگی ها

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

فشار خون

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

فیکساتورگذاری خارجی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

مراقبت در بیماران تحت درمان با کشش استخوانی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

گچ اسپایکا(قالب تنه)

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

کودکان مبتلا به در رفتگی مادرزادی ران

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

مراقبت های اولیه در شکستگی ها

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

مراقبت های قبل و بعداز عمل جراحی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی ترقوه

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی بازو

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی ساعد

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی کتف

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی مچ دست

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

انواع آمپوتاسیون

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

مراقبت در بیماران تحت درمان با کشش استخوانی

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

واریس پا

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

پارگی ها

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی زانو

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی ساق پا

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

شکستگی های مچ پا ، انگشتان و کف پا

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک نمایید .

مراقبت از بخیه

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک فرمایید .

صدمات سر

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک فرمایید .

کاهش قند خون

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک فرمایید .

ترومای قفسه سینه

لطفاً برای دریافت اطلاعات ، بر روی پیوست کلیک فرمایید .

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در ICU

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در اتاق عمل

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در اورژانس

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در مدیریت رهبری

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در مدیریت پرستاری

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در مدیریت پسماندها

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در منابع انسانی

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در کنترل عفونت

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در طب انتقال خون

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در کمیته ها

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در مدیریت دارویی

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتباربخشی در مدیریت دارویی

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در فناوری اطلاعات

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در رادیولوژی

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در تغذیه

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در جراحی

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در آزمایشگاه

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در رختشویخانه

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در داخلی

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در تاسیسات و ساختمان

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در استریلیزاسیون مرکزی

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در فیزیولوژی

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در تدارکات

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در بهداشت حرفه ای و طب کار

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در بهبود کیفیت

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی در بهداشت محیط

مدیریت مراکز در زمان بحران

لازم است برای اجرای برنامه ، کمیته مقابله با حوادث غیرمترقبه در مرکز درمانی بشرح ذیل تشکیل و با سازماندهی نمودارتشکیلاتی سیستم مدیریت بحران درمرکز درمانی ، به ترتیبی که متعاقباً ذکرخواهد شد ، تدوین ، پیاده سازی ، نظارت و بازنگری برنامه را به عهده گیرد. اعضای کمیته مقابله باحوادث غیرمترقبه در مراکز عبارتند از: - رئیس مرکز درمانی - مدیر مرکز درمانی - مترون - رئیس و سرپرستار اورژانس و دیگر بخشهای مرکز درمانی - مسوولین فنی کلیه واحدهای پاراکلینیک - رؤسای حراست و یا انتظامات و واحدهای اداری و مالی - کارشناس فنی ـ مهندسی و / یا مسوول تأسیسات - مسوول بهداشت مرکز درمانی - نماینده ستاد مقابله با حوادث غیرمترقبه منطقه / شهرستان

مقررات کلی بخش اورژانس

پیامد یک ماهه بیماران مبتلا به سندرم کروناری حاد

عوامل پیشگویی کننده کیفیت زندگی کاری در پرستاران اتاق عمل

تعیین ارتباط میان سطح هوشیاری بیماران ترومای سر و زمان انجام تراکئوستومی

مدیریت بحران

Indications, Results and Complications of Elbow Arthroscopy

Shiraz E-Med J. 2018 June; 19(6):e62606. Published online 2018 May 14. doi: 10.5812/semj.62606. Research Article Indications, Results and Complications of Elbow Arthroscopy Treatment in Eighteen Patients Mohsen Mardani-Kivi,1,* Ehsan Kazemnejad,2 Keyvan Hashemi-Motlagh,3 and Khashayar Saheb-Ekhtiari3 1Orthopedic Department, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, IR Iran 2 Statistics Department, School of Health, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, IR Iran 3General Practitioner, Orthopedic Department, School of Medicine, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, IR Iran *Corresponding author: Mohsen Mardani-Kivi, M.D., Parastar Ave., Poursina Hospital, Orthopedics Department, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran. Tel:+98-1333344897, E-mail: dr_mohsen_mardani@yahoo.com Received 2017 October 11; Revised 2017 December 16; Accepted 2017 December 24. Abstract Background: Elbow arthroscopy is increasingly applied to diagnose and treat elbow pathologies. Although evidence about its efficacy is rising, it is still not sufficient to prove it as the preferred technique for the treatment of elbow diseases. Methods: Since this method is very new and only a few studies have been carried out on this technique, the current researchers decided to undertake a study at an academic referral hospital to determine the functional outcome of this method. Data were provided using review of records, applying questionnaires before and after operation, and at final visit (one-year postop). Results: In this analytical case-series study, eighteen patients,whounderwent elbow arthroscopy withmeanage of 36.116.14 years were enrolled during year 2013 to 2015. Between 32 indications of elbow arthroscopy, most indications were arthrolysis (12 cases) and removal of osteophyte and debridement in elbow arthritis (9 cases). Based on the Visual Analogue Scale (VAS), the mean scores of elbow pain intensity were 5.22  1.7 before the surgery and 2.94  1.73 at final follow up. Also, mean scores provided by Quick Dash questionnaire were 41.2  16.5 before the surgery and 20.8  12.9 at one-year postop visit (P < 0.001). In patients’ follow-up, no complications, such as infection and nervous damage of compartment syndrome, were seen. Conclusions: Although arthroscopic treatment of elbow lesions may possess few complications, it has favorable functional outcome, and it is a reliable method in the hands of expert orthopedists. Attaining favorable results may require paying attention to contraindications, technical considerations, careful patient selection, and proper general care of the patient. Keywords: Complication, Elbow, Arthroscopy, Indication, Outcome 1. Background Elbow arthroscopy, which was first proposed in 1931, is increasingly used to diagnose and treat pathologies of the elbow (1). However, the unique anatomical complex of the elbow, limited intra-articular space, and existence of vital neurovascular structures in this area delayed advances in elbow arthroscopy for nearly half a century. Fortunately, advances in arthroscopic techniques with increase in knowledge of elbow anatomy strengthened elbow arthroscopy again for the treatment of various diseases in the early 1980s (2-4). In the last few years, elbow arthroscopy has become more common than ever. The number of elbow arthroscopies has doubled over the last decade and accounts for approximately 11% of all arthroscopy cases (5, 6). At the outset, the indications of elbow arthroscopy were limited and included patients, who complained of pain and loss of function or limited range of motion, and at the same time, clinical examination and X-ray findings were normal. Gradually, diagnosis and treatment of intra-articular pathologies (diagnostic arthroscopy), picking up of free objects, removal of osteophyte, synovial biopsy, synovectomy, separation of adhesions, and osteochondritis dissecans lesions were indications of elbow arthroscopy (7, 8). With further progress of this technique, its indications were also increased and intra-articular complex problems, such as elbow arthritis and contracture, extra-articular pathologies, such as biceps tendon disorders and lateral epicondylitis, and treatment of fractures were developed. Contraindications of this method are very limited and include changed neurovascular anatomy after previous surgery and/or existence of deformity. Also, little or lack of experience of the surgeon is considered as a relative contraindication (9, 10). Copyright© 2018, Shiraz E-Medical Journal. This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits copy and redistribute the material just in noncommercial usages, provided the original work is properly cited
آخرین بروز رسانی : 1403/01/21